STUDIU: Dieta vegetariană provoacă DEPRESIE. Medic nutriționist, meniu pentru Postul Sfintei Marii

STUDIU: Dieta vegetariană provoacă DEPRESIE / Foto: Pixabay
STUDIU: Dieta vegetariană provoacă DEPRESIE / Foto: Pixabay

Dieta vegetariană provoacă depresie, potrivit unui nou studiu.

Oamenii care renunță la carne sunt predispuși la depresie. Este concluzia la care au ajuns specialiștii de la o universitate de prestigiu din Germania, relatează RealitateaPlus. Totul după ce au realizat un studiu complex la care au participat aproape 50 de mii de persoane. Experții au analizat cum s-au simțit oamenii odată ce au început să țină o dietă vegetariană. Majoritatea dintre ei au spus că lipsa cărnii din alimentație le-a indus momente de panică și de tristețe. Medicul nutriționist Florin Bălănică a vorbit despre acest subiect, în contextul în care mii de români țin în această perioadă Postul Sfintei Marii. Acesta a explicat cu ce putem înlocui carnea pentru a avea parte de toate substanțele nutritive necesare funcționării organismului. 

Proteina de origine animală vs proteina de origine vegetală

"Carnea face parte din alimentația românului aproape în fiecare zi, dar nu a fost așa dintotdeauna. Iată că în zilele noastre, dar și în trecut, carnea reprezenta un semnal al abundenței. Persoanele care atingeau un anumit nivel social aveau pe masă carne. Știu că acum suntem în post și nu aș vrea să folosim cuvântul înlocuim pentru că proteina de origine animală și proteina de origine vegetală au o compoziție chimică diferită. Proteina de origine animală este completă în aminoacizi esențiali, pe când proteina de origine vegetală nu sunt complete în acești aminoacizi fără de care nu putem să trăim.

Un adult poate să trăiască foarte bine și să fie sănătos dacă nu consumă proteină de origine animală din carne sau din ouă și lapte. Ce putem alege în această perioadă sunt proteinele de origine vegetală de bună calitate, luate din ciupercă, năut, fasole verde și este important să înțelegem că în post trebuie să ne producem mâncarea și alimentele deoarece ceea ce cumpărăm în mod cert nu se află într-o zonă de siguranță alimentară. Majoritatea produselor de post sunt din soia sau bogate în grăsimi și carbohidrați." a explicat Florin Bălănică.

Meniu de post

"Cum arăta un meniu de post. La micul dejun putem să consumăm o pastă de fasole verde sau o pastă de năut cu pâine prăjită sau eventual cu legume. Prima gustare poate să fie un fruct nu atât de bogat în zaharuri, cum ar fi afinele, mărul verde, zmeura,ananasul. La prânz putem să consumăm o supă cremă de ciuperci sau o supă cremă de linte verde, sau o mâncare de fasole verde. La cea de-a doua gustare putem consuma lapte de migdale fără zahăr. Cina este o pasă particulară. Trebuie să fie sățioasă, dar și să ne pregătească pentru perioada de somn, adică să putem să avem un somn odihnitor. Putem să mâncăm niște ciuperci la grătar, putem să consumăm o mâncare de fasole verde sau salate ușoare, dar prelucrate prin foc pentru că este bine de știut că produsele de origine vegetală nu se digeră așa ușor, mai ales dacă nu sunt prelucrate prin foc. Ora ultimei mese trebuie să fie undeva în jurul orei 19:00 și atunci în mod cert nu vo avea senzație de foame și nu ne vom îmbolnăvi.", recomandă medicul Florin Bălănică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel