Studiu - Două ore de stat în trafic pot duce la daune cerebrale

Fotografie de la Mikechie Esparagoza, Pexels
Fotografie de la Mikechie Esparagoza, Pexels

Un studiu realizat în Canada arată că două ore de stat în trafic pot duce la daune cerebrale ireparabile. 

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia şi de la Universitatea Victoria din Canada au expus 25 de persoane cu vârste între 19 şi 49 de ani la aer filtrat şi la aer contaminat cu gaze de eşapament. Experimentul s-a desfăşurat într-un mediu controlat, în laborator, timp de 120 de minute. 

În acest răgaz de timp, indivizii au pedalat pe o bicicletă staţionară pentru 15 minute, pentru a creşte ritmul de inhalare. Toţi indivizii care au participat la experiment au trecut printr-un RMN înainte de expunere şi după expunere, pentru a le fi monitorizată activitatea cerebrală. 

Astfeş, s-a descoperit că în cazul celor care inspiră gaze de eşapament scade conectivitatea funcţională, o modalitate prin care regiunile diferite din creier înteracţionează şi comunică una cu alta, scrie Daily Mail

"Poate că oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte să mai stea în ambuteiaje cu geamul maşinii deschis. Este important să ne asigurăm că filtrul de aer al maşinii este funcţional, dar şi că, în cazul bicicliştilor, poate ar fi mai bună o rută alternativă, mai puţin aglomerată", a declarat dr. Chris Carlsten, unul dintre autorii studiului. 

Cercetătorii s-au concentrat mai ales pe schimbările care au loc în reţeaua neuronală de bază a creierului (DMN), o regiune care este mai activă în timpul sarcinilor pasive. Activitatea în această regiune a creierului creşte atunci când nu suntem implicaţi în vreun exerciţiu mental, ci mai degrabă atunci când visăm cu ochii deschişi, când ne aducem aminte de unele lucruri, când ne gândim la viitor sau când ne gândim la ce intenţii au alţii. 

"Ştim că alterarea conectivităţii funcţionale în DMN a fost asociată cu reducerea performanţei cognitive şi cu simptome ale depresiei, aşa că este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic atacă exact această regiune. Este nevoie de mai multă cercetare pentru a înţelege exact impactul, dar este posibil ca poluiarea din trafic să afecteze capacitatea de a gândi sau de a munci a oamenilor", a declarat dr. Jodie Gawryluk, psiholog la Universitatea Victoria. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel