STUDIU: Efectele secundare ale Covid-19, substanţiale. Risc de INFARCT și la un an de la infectare

STUDIU: Efectele secundare ale Covid-19, substanţiale. Risc de INFARCT și la un an de la infectare / Foto: Pixabay
STUDIU: Efectele secundare ale Covid-19, substanţiale. Risc de INFARCT și la un an de la infectare / Foto: Pixabay

Problemele cardiovasculare afectează pacienţii trecuţi prin COVID la un an după infectare, potrivit unui nou studiu.

Afecţiunile cardiace cauzate de Covid-19 se extind mult dincolo de stadiile iniţiale ale bolii, potrivit unui studiu care urmează să fie publicat în revista ştiinţifică Nature, transmite Mediafax.

Probabilitatea crescută de complicaţii cardiace letale în rândul supravieţuitorilor de Covid-19 este un semnal de alarmă tras la nivel global. Mai ales că bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces din lume.

„Efectele secundare ale Covid-19 sunt substanţiale”, a declarat Ziyad Al-Aly, director la centrul de epidemiologie Veteran Affairs Health Care System din Missouri, cel care a condus cercetarea.

Şansele unui atac de cord, accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiovasculare majore în primele 12 luni de recuperare cresc odată cu severitatea bolii iniţiale, relatează Bloomberg. Oamenii de ştiinţă au afirmat că şi contextul în care trăim, nu doar afecţiunile secundare, pun presiune pe inimă din cauza factorilor de stres la care suntem supuşi precum: izolare socială, probleme financiare, schimbarea obiceiurilor de consum şi activitatea fizică limitată.

„Degetul Covid”, simptomul extrem de rar al COVID-19

Oamenii de știință cred că pot explica de ce unele persoane care se îmbolnăvesc de Covid dezvoltă leziuni asemănătoare la degetele de la picioare și chiar de la mâini. „Degetul Covid” pare să fie un efect secundar al trecerii organismului în modul de atac pentru a lupta împotriva virusului.

Constatările oamenilor de știință, publicate în British Journal of Dermatology, pot ajuta la tratamente pentru a ușura simptomele. Autorii studiului spun că au identificat cu precizie părțile sistemului imunitar care par să fie implicate în apariția acestui simptom rar care apare de obicei la copii și adolescenți.

„Degetul Covid” se manifestă prin niște leziuni la nivelul degetelor de la picioare, sau chiar de la mâini. Pentru unele persoane este nedureros, dar erupția cutanată poate fi extrem de dureroasă și pruriginoasă, cu vezicule sensibile și umflături. Pielea afectată poate avea un aspect roșu sau violet. Unele persoane dezvoltă umflături dureroase sau zone de piele aspră. De asemenea, poate exista și puroi. vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel