Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis a venit la pachet cu mai multe efecte neașteptate și, în unele situații, chiar paradoxale.
O astfel de situație întâlnim în sectorul industrial din România, care este în scădere ușoară. Potrivit Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP Market Research & Consulting și SNSPA, managerii se așteaptă că firmele vor relua creșterea. Sondajul a fost realizat în luna noiembrie pe un eșantion de trei sute de manageri de firme industriale.
Paradoxal este că deși producția a scăzut pentru 26% din firmele industriale din România în luna noiembrie și pentru 41% nivelul a stagnat comparativ cu luna octombrie, aproape jumătate dintre respondenți estimează că în următoarele șase luni nivelul producției va crește. 34% susțin că va rămâne cel puțin la același nivel comparativ cu luna noiembrie. În plus, deși la un sfert din firmele industriale a fost înregistrată o diminuarea a volumului comenzilor noi și la 55% nivelul a rămas același, peste 41% din manageri susțin că vor înregistra un avand al comenzilor noi în următoarele șase luni. În schimb, în cazul costurilor de producție, 29% spun că au crescut și 52% prognozează creșterea costurilor în următoarele luni.
Deși sectorul industrial din România, potrivit indicatorilor de producție, comenzi noi sau stocuri, se află într-o tendință descendentă, industria este optimistă și așteaptă o creștere a principalilor indicatori în următoarele șașe luni.
Realizatorii studiului mai spun că există această tendință pentru că așteptările cresc după schimbări socio-politice majore, iar faptul că președintele ales Klaus Iohannis a vorbit despre aceste aspecte economice în campania electorală și el a câștigat alegerile prezidențiale 2014 a avut un impact important asupra perspectivei economice.
Barometrul Industriei din România se va realiza lunar. "Scopul Barometrului este să ofere oamenilor politici, managerilor, investitorilor, economiştilor şi mediului de afaceri date la zi despre sănătatea şi evoluţia industriei din România. Întrucât industria are o contribuţie semnificativă în formarea PIB, datele Barometrului pot fi valoroase în prognozarea a ceea ce se poate întâmpla în economia românească, în domenii ca inflaţia, şomajul, exportul, preţurile la materii prime şi altele", a declarat conf. dr. Florina Pînzaru, decanul Facultăţii de Management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News