Embrionii de broască ţestoasă pot determina sexul pe care îl vor avea după eclozare deplasându-se în ou pentru a găsi anumite temperaturi, conform unui studiu realizat de cercetători din China şi Australia, citat joi de agenţia DPA.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că temperatura la care este expus oul de ţestoasă influenţează sexul puilor la unele specii, însă noul studiu a constatat că embrionii pot juca un rol în determinarea propriului sex prin reglarea acestor temperaturi.
Cercetarea, publicată joi în jurnalul Current Biology, a examinat modul în care acest comportament poate ajuta ţestoasele să atenueze efectele schimbărilor climatice, se arată într-un comunicat al echipei de cercetători.
Am demonstrat anterior că embrionii de reptilă se pot deplasa în ou pentru termoreglare, aşa că am fost curioşi să aflăm dacă acest lucru poate afecta determinarea sexului lor, a explicat Wei-Guo Du, unul dintre autorii studiului, profesor la Academia de Ştiinţe din China.
Am vrut să ştim dacă şi cum acest comportament poate ajuta la amortizarea impactului încălzirii globale asupra raportului între sexe în cazul urmaşilor acestor specii", a adăugat Du.
Cercetătorii au incubat ouă de broască ţestoasă la diferite temperaturi, în iazuri în aer liber şi în condiţii de laborator, şi au constatat o diferenţă de temperatură în ouă de până la 4,7 grade Celsius între mediile testate.
Wei-Guo Du a declarat că orice creştere de peste 2 grade Celsius a temperaturii poate modifica sexul urmaşilor la multe specii de broască ţestoasă. Proporţia de femele care eclozează este mai mare în cazul temperaturilor mai ridicate.
Cel mai interesant lucru este că un embrion minuscul îşi poate influenţa propriul sex mişcându-se în ou, a spus Du.
Richard Shine, coautor al studiului şi profesor la Universitatea Macquarie din Sydney, a explicat că prin deplasarea în interiorul oului, embrionii pot găsi zonele confortabile, nici prea călduroase, nici prea reci.
Concluziile cercetării pot explica modul în care speciile care prezintă acest efect dependent de temperatură au reuşit să supravieţuiască de-a lungul istoriei, în unele perioade în care temperaturile au fost mai ridicate decât în prezent, a adăugat Shine.
Du a declarat de asemenea că schimbările climatice mult mai rapide ar putea duce la naşterea mai multor exemplare de sex masculin la unele specii de broaşte ţestoase.
Anul trecut, oamenii de ştiinţă au publicat un studiu, tot în jurnalul Current Biology, potrivit căruia creşterea temperaturilor oceanelor, asociată schimbărilor climatice, a făcut ca 99% din puii de ţestoasă verde de mare din regiunea nordică a Marii Bariere de Corali să fie femele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu