Plantele etnobotanice sunt plante medicinale stropite cu soluţii de droguri ilegale. Nu reprezintă decât o mască pentru comercializarea drogurilor aduse din străinătate, dar care compromit plantele medicinale, arată o cercetare realizată de dr. biolog Virginia Ciocan. Termenul de etnobotanice înseamnă, de fapt, denumirea populară a plantelor, deci plantele halucinogene ar trebui să se numească direct droguri, căci efectelor psihotrope ale plantelor li se adaugă cele nocive ale drogurilor cu care sunt „îmbunătățite”.
Doctorul în biologie Virginia Ciocan a declarat pentru De Ce News că se crează o mare confuzie între plantele etnobotanice, drogurile ilegale şi drogurile uşoare.
Virginia Ciocan a menţionat că plantele denumite generic "etnobotanice" sunt de fapt plante medicinale cu efect asupra sistemului nervos şi a subliniat că "doza administrată face deosebirea între medicament şi otravă". "Niciodată o plantă aromatică nu va putea face răul pe care îl fac acele pliculeţe cu plante care cred că sunt stropite cu droguri grele, cu heroină, cu metadonă, cu altele", a declarat Virginia Ciocan.
Termenul de etnobotanice, menit să bage în ceață oamenii
Doctorul în biologie a adăugat faptul că denumirea de "etnobotanice" atribuită plicurilor care se găsesc în comerţ şi care au provocat decesul mai multor persoane este greşită, şi că prin acest lucru se provoacă o mare confuzie. În acest sens, Virginia Ciocan a enumerat o serie de plante care se pot numi etnobotanice, printre care dafinul, anasonul, levănţica sau sunătoarea şi a declarat că această asociere eronată poate distruge industria românească de plante medicinale. Aici se poate adăuga și cânepa, cea românească și nu cea indiană. Până și leușteanul sau pătrunjelul pot deveni etnobotanice prin tehnica stropirii cu droguri. "Plantele etnobotanice sunt plante medicinale dar băgate în pliculeţele acelea şi stropite cu soluţii de droguri ilegale. Ele devin bombe, devin nocive. Din cauza lor se moare, nu din cauza plantelor", a spus Virginia Ciocan.
"Este o mare confuzie şi după părerea mea este una intenţionată pentru că botanişti şi oameni de ştiinţă cu ştate vechi au intrat în ceaţă datorită acestei denumiri care generică este de etnobotanică, practic este o găselniţă deşteaptă care exact acest efect a avut: să bage în ceaţă oamenii de ştiinţă şi nimeni să nu mai ştie despre ce este vorba", a adăugat Virginia Ciocan.
Aceste concluzii ale cercetării efectuate de biologul Virginia Ciocan sunt adunate în volumul „Plante etnobotanice - între adevăr și pericol”.
Citește și ”Caz unic. Și-a injectat etnobotanice și a fost internat în stare gravă la Iași”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu