Un studiu la nivel european, realizat de Grundig, care analizează atitudinea consumatorilor față de risipa de alimente, confirmă că aproape o treime dintre europeni irosesc în medie peste 4 kg de alimente pe lună.
Astfel, Grundig încurajează consumatorii să se implice activ în lupta împotriva risipei de alimente, prin adoptarea unui stil de viață sustenabil, pornind de la deviza „Irosirea alimentelor înseamnă irosirea vieții". Platforma globală respectfood.com include informații și sfaturi despre adoptarea unui stil de viață sustenabil, dar și rețete de preparate culinare ce ajută consumatorii să reducă risipa de hrană.
Consumatorii invocă lipsa timpului și stilul de viață agitat. Totuși, același studiu relevă faptul că 90% dintre aceştia se arată preocupați de cantitatea de hrană pe care o irosesc.
Consumatorii care au copii au un motiv suplimentar pentru limitarea risipei de alimente: 84% au declarat că este foarte important să transmită copiilor importanţa unui stil de viaţă sustenabil (81%), să devină responsabili cu banii (63%) și să protejeze mediul înconjurător (55%).
Conform datelor ONU, în fiecare zi producem suficient pentru a hrăni 12 miliarde de oameni și, totuși, o treime dintre alimente este risipită. Aproape 1 miliard de oameni suferă de subnutriţie, în timp ce 30 - 50% din cantitatea totală de alimente aruncate provine chiar din bucătăriile noastre.
Sfaturi pentru diminuarea irosirii alimentelor
Punerea în practică a principiului FIFO
În finanțe, FIFO înseamnă First In – First Out (primul intrat, primul ieșit); primele bunuri achiziționate sunt, de asemenea, primele bunuri vândute. Aplicați aceeași regulă în frigider! Când despachetați produsele alimentare, mutați produsele vechi în partea din față a frigiderului și puneți produsele noi în partea din spate. Astfel, veți putea consuma totul în timp util.
Combaterea ideilor preconcepute
Încercați să alegeți și fructele sau legumele mai puțin estetice, care de multe ori rămân în urmă la magazine. Acelea dintre ele care nu arată bine nu sunt neapărat deteriorate sau necomestibile, ci pot fi la fel de nutritive precum cele care arată bine și, de cele mai multe ori, sunt chiar mai ieftine.
Fiți eficienți
Gătiți toate părțile comestibile ale legumelor. Lăsați obiceiurile vechi și încercați să profitați la maximum de legumele și fructele de care dispuneţi. Dacă gătiți morcovi, utilizați și frunzele într-o salată. Posibilităţile sunt infinite, îndrăzniţi să vă folosiţi imaginaţia.
[citeste si]
Informații suplimentare
• Europenii au declarat că alimentele cel mai frecvent irosite sunt fructele (51%) și legumele (52%).
• Alte alimente des irosite sunt pâinea (38%) și produsele lactate (17%). Dulciurile se situează la polul opus, fiind cel mai puţin rispite (doar 3%).
• Conform studiului, europenii aleg dacă aruncă sau nu un aliment bazându-se pe aspect (57%), în timp ce în numai 16% dintre cazuri motivul invocat este termenul de valabilitate.
• 61% dintre europeni încearcă să consume alimentele în apropierea datei de expirare.
• 36% din europeni cred că irosesc prea multe alimente, dar numai 56% dintre aceștia sunt îngrijorați de cantitatea pe care o risipesc.
• 84% dintre europeni sunt de acord că este important să le transmitem copiilor importanța unui stil de viaţă sustenabil, cu accent pe nevoia reducerii la minimum a risipei de alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu