Potrivit unei cercetări, părinții în vârstă de 60 de ani trăiesc cu până la doi ani mai mult decât omologii lor fără copii.
Să fii părinte înseamnă mai mult decât până acum, odată cu rezultatele unui studiu care arată că acest lucru poate crește speranța de viață, mai ales la o vârstă respectabilă.
Astfel, părinții de 60 de ani pot trăi cu până la doi ani mai mult decât omologii lor fără copii, spun cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia, potrivit cotidianului britanic The Independent.
Karin Modig și echipa sa au folosit datele registrului național pentru a analiza durata de viață a peste 1,4 milioane de bărbați și femei în vârstă, în ceea ce privește starea lor civilă și existența copiilor în cuplul/ mariajul lor.
Cercetătorii au descoperit că riscul de deces a fost mai mic la persoanele cu cel puțin un copil - un efect mai pronunțat la bărbați decât la femei.
[citeste si]
„La 60 de ani, diferența în ceea ce privește speranța de viață a fost de doi ani pentru bărbați și de 1,5 ani pentru femei”, arată studiul, publicat în Jurnalul de Epidemiologie și Sănătate Comunitară.
Studiul este primul de acest tip, până acum nemaifiind examinată asocierea dintre longevitate și existența copiilor într-un cuplu/ mariaj și nici ce li se întâmplă subiecților odată cu trecerea timpului.
Atunci când au fost luați în calcul factori importanți precum educația, diferența dintre părinți și nepărinți, în ceea ce privește riscul de deces, a crescut în raport cu vârsta. De exemplu, bărbații fără copii cu vârsta de 90 de ani au avut un risc de deces de 17,7% în comparație cu bărbații nepărinți, de aceeași vârstă, al căror risc de deces a fost de 16,2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu