Munca sedentară poate avea un impact devastator asupra sănătății noastre. Poziția stând mult timp așezat, mai ales în aceeași poziție, poate provoca leziuni ale gâtului, umerilor și picioarelor, dar și crește riscul de diabet, demență și alte afecțiuni.
După ani de cercetare, Marc Hamilton, profesor de sănătate și performanță umană la Universitatea din Houston (Texas, SUA), și colegii săi au descoperit că o mișcare mică a mușchiului solear poate atenua unele dintre efectele negative a muncii sedentare, potrivit Today.
”Push-up soleus” (SPU) - acesta este numele exercițiului - activează mușchiul soleus într-un mod diferit decât atunci când stați în picioare sau când mergeți, accelerând metabolismul muscular (unul dintre cele trei sisteme energetice utilizate de mușchi pentru a produce energia necesară pentru activitatea musculară), chiar și în atunci când stăm în șezut.
”Nu ne-am imaginat niciodată că acest mușchi are acest tip de abilitate. A fost întotdeauna în corpul nostru, dar nimeni nu a studiat vreodată cum să-l folosească pentru a ne optimiza sănătatea”, a declarat Hamilton.
Mușchiul solear este unul dintre cei 600 de mușchi ai corpului uman, esențial pentru activitățile zilnice, precum alergatul, mersul pe jos, statul în picioare, dansul și echilibrul. Este un mușchi al gambei care merge direct în spatele genunchiului, chiar deasupra mușchilor din jurul gleznei. Deși soleusul reprezintă doar 1% din greutatea corporală, stimularea corectă a acestuia în timp ce este așezat dublează metabolismul grăsimilor.
Cercetătorii au recrutat 25 de persoane, ale căror stiluri de viață variază de la sedentar la activ, și le-au pus să efectueze flotările soleului dintr-o poziție confortabilă, folosind monitoare și biopsii musculare pentru a interpreta rezultatele.
Chimia sângelui a relevat că flexiunile soleusului au dus la o îmbunătățire cu 52% a glicemiei (a zaharurilor) și cu 60% mai puțin necesar de insulină în cele trei ore de la ingestia unei băuturi pe bază de glucoză.
Cercetătorii au mai observat că mușchiul solear, atunci când este activat corect, este capabil să dubleze rata normală a metabolismului oxidativ (procesul prin care oxigenul este folosit pentru a arde metaboliți precum glucoza din sânge sau grăsimile) în perioada de post dintre mese. În acest fel, se reduce nivelul de grăsime din sânge și, în special, al lipoproteinei cu densitate foarte scăzută (VLDL) care contribuie la creșterea colesterolului.
Astfel, soleus pushup este capabil să susțină un metabolism oxidativ ridicat pentru a îmbunătăți reglarea zahărului din sânge, mai eficient decât orice metodă populară promovată în prezent ca o soluție, inclusiv exerciții fizice, pierderea în greutate și postul intermitent.
Efectele pushup-ului soleusului sunt legate de faptul că soleusul, în loc să descompună glicogenul (tipul de carbohidrat care de obicei stimulează exercițiul muscular), așa cum fac ceilalți mușchi ai corpului, folosește alte tipuri de combustibili, cum ar fi zahărul din sânge și grăsimea.
”Dependența soleusului de glicogen, mai scăzută decât în mod normal – a explicat Hamilton – îl ajută să lucreze ore întregi fără efort, fără să obosească în timpul acestui tip de activitate musculară, deoarece există o limită precisă a rezistenței musculare cauzată de epuizarea glicogen”.
În timp ce stai cu picioarele așezate pe pământ și mușchii relaxați, trebuie să ridici călcâiul în timp ce partea din față a piciorului rămâne staționară. Când călcâiul atinge mișcarea maximă, piciorul trebuie eliberat pasiv pentru a reveni la pământ. Scopul este de a scurta simultan mușchiul gambei, în timp ce soleul este activat în mod natural de neuronii săi motor (neuroni localizați în sistemul nervos central).
Deși pushup-ul mușchiului solear poate aminti de mers, de fapt este exact opusul. La mers, corpul minimizează cantitatea de energie utilizată, datorită modului în care se mișcă soleul. Pe de altă parte, pushup-ul soleusului îl întoarce cu susul în jos și face ca soleusul să folosească cât mai multă energie pentru o perioadă lungă de timp.
Flotarea soleului pare simplu de efectuat, dar este o mișcare foarte specifică care necesită tehnologie și experiență purtabilă pentru a-și maximiza beneficiile. Din acest motiv, echipa lucrează acum pentru a instrui oamenii să învețe corect această mișcare unică, fără a utiliza echipamente sofisticate.
Cu toate acestea, reprezintă o alternativă viitoare pentru oricine duce un stil de viață sedentar și dorește să prevină anumite boli cronice asociate vârstei. ”Descoperirea ar putea fi o soluție la o serie de probleme de sănătate cauzate de a petrece ore întregi în fiecare zi trăind cu un metabolism muscular prea scăzut, cauzat de inactivitate. A avea o rată metabolică scăzută în timp ce stau în picioare este, de fapt, deosebit de problematică pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli metabolice legate de vârstă, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul de tip 2”, a spus Hamilton.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News