Studiu: Gheața topită în Antarctica, la fiecare doi ani, egală cu greutatea Everestului

Topirea ghețarilor s-a triplat în ultimul deceniu într-o anumită regiune din Antarctica, care pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheață echivalentă cu greutatea Everestului.

Acesta este rezultatul unui studiu realizat în ultimii 21 de ani, informează AFP, potrivit Mediafax.

Ghețarii din Golful Amundsen, din vestul Antarcticii, pierd gheața mai repede decât cei aflați în oricare altă parte a continentului și sunt, de asemenea, cei mai mari contribuitori la creșterea nivelului oceanic, afirmă cercetatorii de la Universitatea California din Irvin (UCI) și cei de la Jet Propulsion Laboratory, operat de NASA.

Două studii publicate în luna mai au ajuns la concluzia că topirea marilor ghețari din vestul Antarcticii, care conțin suficientă apă pentru a face să crească cu cel puțin un metru nivelul mărilor și oceanelor, s-a accelerat sub efectul încălzirii globale și pare să fie ireversibilă.

Noul studiu este cel mai recent care a evaluat situația si a corelat observațiile făcute cu ajutorul a patru tehnici de măsurare a topirii ghețarilor. Acestea permit obținerea unei estimări a volumului și a ritmului de topire a ghețurilor în ultimele două decenii. Cercetarea a fost publicată în revista Geophysical Research Letters.

"Studiile precedente sugerau că această regiune din vestul Antarcticii se schimbă foarte repede din anii 1990 și am dorit să verificam felul în care o serie de tehnici diferite măsoara acea modificare", a spus Tyler Sutterley, cercetător la UCI, principalul autor al studiului.

"Faptul că cele patru tehnici produc aceleași rezultate ne-a întarit convingerea de exactitatea măsuratorilor", a adăugat el.

Este vorba de măsurătorile efectuate de sateliți și radare de la NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) și de modelul de climat atmosferic creat de oamenii de știință de la Universitatea Utrecht din Olanda.

Citește și: NASA: Nimic nu mai poate opri topirea ghețarilor. Zone populate, inundate

Volumul total de gheață pierdut din 1992 și până în prezent a fost, în medie, de 83 de miliarde de tone pe an. În comparatie, ghețarii din Antarctica au pierdut o cantitate echivalentă cu greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani, în ultimii 21 de ani.

Everestul are o greutate de 161 de miliarde de tone

Din 2003 în 2009, când cele patru tehnici au fost utilizate simultan, ritmul de topire a ghețurilor a crescut cu 16,3 miliarde de tone în fiecare an, reprezentând aproape o triplare în comparație cu cantitatea medie de gheață topită în ultimii 21 de ani.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate într-un moment în care au debutat la Lima, în Peru, două săptămâni de negocieri internaționale în domeniul climei, considerate determinante pentru încheierea unui acord multilateral de luptă contra încălzirii globale, prevăzut pentru sfârșitul anului 2015 la Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel