Vrei să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă? Alegeți o activitate care vă place și treceți la mișcare. Alege aproape orice: alergare, înot, tenis, ciclism, golf, sporturi cu rachetă sau chiar mersul pe jos pentru exerciții fizice.
Studiul de la Institutul Național al Cancerului a analizat răspunsurile a peste 272.000 de persoane cu vârste cuprinse între 59 și 82 de ani care au completat chestionare despre activitățile lor în timpul liber, ca parte a National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study.
Cercetătorii studiului au urmărit participanții timp de aproximativ 10 ani și au analizat dosarele de sănătate pentru decese cauzate de cancer, boli de inimă și oricare altă cauză, potrivit unui articol publicat de CNN.
Orientările privind activitatea fizică din Statele Unite recomandă ca adulții americani să facă 2,5 până la 5 ore de activitate fizică aerobă de intensitate moderată sau 1,25 până la 2,5 ore de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă în fiecare săptămână.
Cercetătorii au descoperit că orice combinație de activitate pe bază de aerobic efectuată pentru perioada recomandată pe săptămână a fost asociată cu un risc de deces cu 13% mai mic, din orice cauză, în comparație cu nicio activitate.
Tenisul sau jocul badminton au avut cel mai mare profit pentru problemele cardiovasculare: a existat o reducere cu 27% a riscului de deces prin boli de inimă și o reducere cu 16% a decesului prematur.
Alergatul a redus riscul de cancer cu 19% iar decesul prematur cu 15%.
Mersul pe jos pentru exerciții fizice a fost cel mai benefic pentru scăderea riscului de deces prematur după sporturile cu rachetă și alergarea, a arătat studiul.
”Participarea la oricare dintre activități a fost asociată cu o mortalitate mai scăzută în comparație cu cei care nu au participat la fiecare activitate, inclusiv activități de intensitate moderată”, a scris autorul studiului Eleanor Watts, cercetător postdoctoral în epidemiologie la Institutul Național al Cancerului, parte a studiului National Institutes of Health.
Citește și:
Corpul uman este capabil să producăcoenzima Q10, dar pe măsură ce îmbătrânim și cu utilizarea unor medicamente, această producție este redusă, provocând dureri musculare, recuperare slabă, scăderea performanței sportive, fertilitate redusă etc.
Prin alimentație putem introduce ubichinona, forma oxidată a ubichinolului. Nivelurile bune de clorofilă introduse odată cu dieta pot promova conversia corectă de la ubichinonă la ubichinol prin expunerea noastră la soare, potrivit unui articol publicat de Tutto Farma.
Coenzima Q10 este o moleculă fundamentală pentru mitocondriile celulelor noastre și pentru lizozomi. Mitocondriile sunt organele de unde este produsă energia corpului nostru (ATP) pentru a le menține în viață; când mitocondriile nu funcționează bine apar boli neurodegenerative, boli rare și cancer.
Bolile cauzate de o funcționare defectuoasă a mitocondriilor sau a lizozomilor pot duce la incapacitatea de a produce energie (ATP) sau la formarea de radicali liberi (ROS), iar aceste boli s-au dovedit acum a fi însoțite de deficiențe de coenzimă Q10 .
Este foarte important de știut că există două tipuri de coenzimă Q10:
Ubichinona, care este forma oxidată și este folosită de mitocondrii pentru a produce energie.
Ubiquinol ( Q10H2 ), care este forma redusă, activă și este cea care acționează ca antioxidant, împotriva oxidării grăsimilor precum colesterolul.
Aici lucrurile se complică din moment ce în organismul nostru coenzima Q10 se găsește sub formă de Ubichinonă, pentru a fi folosită ca antioxidant, dar este necesar să o activăm transformând-o în Ubichinol (Q10H2).
Problema este că doar 10% din Coenzima Q10 se transformă în Ubiquinol. Această formă împiedică grăsimile și lipidele să oxideze și să deterioreze celulele și țesuturile, producând inflamații și modificări ale funcționării.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci