Studiu: Impactul unui SARS-CoV-2 sever asupra creierului este echivalent cu 20 de ani de îmbătrânire

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Știm cu toții că COVID-19 poate duce la oboseală persistentă și ceață a creierului. Dar una dintre cele mai riguroase examinări de până acum cu privire la impactul cognitiv pe termen lung al infecțiilor severe a dus la rezultate destul de îngrijorătoare.

Într-un studiu care compară 46 de pacienți cu COVID-19 sever, cercetătorii au descoperit că impactul psihic al COVID-19 sever șase luni mai târziu poate fi echivalent cu îmbătrânirea timp de 20 de ani - trecând de la 50 la 70 de ani - sau pierderea a 10 puncte IQ.

Modificările mentale specifice au fost, de asemenea, distincte de cele observate în demența timpurie sau în îmbătrânirea generală.

„Deficiența cognitivă este comună pentru o gamă largă de tulburări neurologice, inclusiv demența și chiar îmbătrânirea, dar tiparele pe care le-am văzut – „amprenta” cognitivă a COVID-19 – au fost diferite de toate acestea”, spune neurologul David Menon de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie, care a fost autorul principal al studiului.

Noua lucrare nu își propune să-i alarmeze pe oamenii care au avut deja COVID, ci, în schimb, investighează mai îndeaproape cât de grave sunt schimbările cognitive în urma cazurilor severe de infecție, astfel încât să putem începe să înțelegem cum să le atenuăm.

Capacitatea cognitivă a scăzut considerabil

Experimentul a implicat 46 de persoane care au mers la Spitalul Addenbrooke din Cambridge ca urmare a COVID-19 între martie și iulie 2020. Șaisprezece dintre aceștia au fost supuși ventilației mecanice în timpul internării.

În medie, la șase luni după infectare, cercetătorii i-au supravegheat folosind un instrument de testare numit Cognitron pentru a vedea cum se descurcă în domenii precum memoria, atenția, raționamentul, precum și anxietatea, depresia și tulburarea de stres post-traumatic.

Cercetătorii nu au avut rezultate ale testelor înainte ca acești indivizi să se îmbolnăvească de COVID, pentru a putea compara. În schimb, au comparat rezultatele cu un grup de control de 460 de persoane.

Aceste rezultate au fost apoi centralizate pentru a vedea cât de departe s-au abătut de la scorurile așteptate pentru vârsta și demografia lor, pe baza a 66.008 de membri ai publicului larg.

Rezultatele au arătat că cei care supraviețuiseră unui COVID sever au fost mai puțin preciși și au avut timpi de răspuns mai lenți decât publicul larg. Amploarea pierderii cognitive a fost similară cu efectele îmbătrânirii între 50 și 70 de ani sau cu pierderea a 10 puncte IQ, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel