Studiu: Coronavirus, prezent în Europa din 2019 și favorizat de calitatea aerului

Foto: Agerpress
Foto: Agerpress

Oamenii de știință au publicat noi informații privitoare la modul în care calitatea aerului influențează virulența pandemiei de COVID-19. Iată ce spun aceștia.

Corelația dintre concentrația ridicată de particule fine și severitatea valurilor de gripă este bine cunoscută de epidemiologi. O echipă interdisciplinară de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și ETH Zürich spin-off Meteodat au investigat posibile interacțiuni între nivelurile crescute de particule fine și virulența bolii COVID-19. Rezultatele lor, publicate în revista Earth Systems and Environment, sugerează că nivelurile mari de particule cu dimensiuni mai mici de 2,5 micrometri pot modula sau chiar amplifica valurile de contaminare cu SARS-CoV-2 și explică în parte profilul particular al COVID-19.

Există o corelație între calitatea aerului și răspândirea COVID-19

Creșterea particulelor fine este, în general, favorizată de inversiunile temperaturii aerului, caracterizate de situații de ceață sau de pătrunderea prafului saharian. Studiul oferă măsuri preventive legate de poluarea aerului pentru a limita viitoarele focare de morbiditate și mortalitate datorate coronavirusului.

Epidemiologii sunt de acord că există o corelație între concentrațiile crescute de particule fine și severitatea valurilor de gripă. „Am investigat dacă există și o astfel de legătură cu virulența bolii COVID-19”, spune Mario Rohrer, cercetător la Institutul de Științe ale Mediului al Facultății de Științe a UNIGE și director al Meteodat.

Coronavirus, prezent în Europa din 2019

Studiile COVID-19 efectuate în Italia și Franța sugerează că SARS-CoV-2 era deja prezent în Europa la sfârșitul anului 2019, în timp ce creșterea bruscă a morbidității și mortalității a fost înregistrată doar în primăvara anului 2020 la Paris și Londra. „Acest decalaj de timp este surprinzător, dar sugerează, de asemenea, că altceva decât simpla interacțiune a oamenilor poate cauza transmiterea virusului și, în special, severitatea infecției”, spune Mario Rohrer. Echipa sa de cercetare a reușit să demonstreze că aceste creșteri de cazuri au fost cauzate de schimbarea calității aerului.

Totodată, echipa a făcut observații similare în cantonul elvețian din Ticino, unde poluarea cu particule fine a crescut brusc în timpul unei perioade de ceață superficială pe câmpia Magadino și Sotto Ceneri, observată la sfârșitul lunii februarie 2020. "La scurt timp, o creștere explozivă de internări din cauza COVID-19 a fost înregistrată în Ticino. Faptul că un eveniment mare de carnaval, cu aproximativ 150.000 de vizitatori, a avut loc în același timp, probabil a avut un impact suplimentar asupra răspândirii virusului ", spune Mario Rohrer.

Informațiile sunt importante pentru Elveția, deoarece creșterea concentrațiilor de particule fine este deosebit de frecventă în timpul inversărilor termice, adică atunci când se formează ceață pe Platoul Elvețian, limitând astfel schimbul de mase de aer. În aceste situații, emisiile se acumulează în stratul de aer de sub ceață. Elveția este, de asemenea, frecvent afectată de praful din furtunile de nisip sahariene, subliniat, de asemenea, în acest studiu., informează Phys.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel