Un studiu realizat la Universitatea din Sydney atestă faptul că îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare dietetice determină creșterea poftei de mâncare. Experimentul s-a desfăşurat plasând musculiţele deasupra unor eprubete cu hrană lichidă.
Subiecții experimentului, musculițele de oțet, au primit hrană cu aport redus de carbohidrați cu sau fără adaos de sucraloză, un îndulcitor artificial, substitut al zahărului. "Insectele care au primit hrană cu adaos de îndulcitor au mâncat mult mai mult", a declarat profesorul Greg Neely, autorul principal al studiului, citat de Xinhua.
Studiul s-a desfășurat plasând musculițele deasupra unor eprubete cu hrană lichidă. "După ce schimbam compoziția hranei, ne uitam să vedem ce cantitate a fost consumată monitorizând nivelul din eprubetă", a spus Neely. Deși îndulcitorii artificiali nu sunt considerați nocivi, Neely a explicat că există dovezi care ne fac să credem că efecte similare cu cele studiate la insecte au loc și în organismul uman. "Consumați în cantități moderate, îndulcitorii artificiali nu prezintă risc pentru sănătate, așa că nici mie nu mi-e frică să-i consum din când în când". Dar literatura de specialitate leagă consumul în exces de zahăr sau îndulcitori artificiali de efecte negative pentru sănătate, în timp ce consumul de apă este considerat sănătos", a mai spus acesta.
În prezent, majoritatea producătorilor adaugă în alimente şi băuturi mai multe tipuri de îndulcitori pentru a-şi spori profitul. Un nou studiu publicat recent trage un nou semnal în privinţa pericolelor la care sunt expuşi consumatorii din lumea întreagă din cauza îndulcitorilor artificiali, cele mai periculoase efecte fiind potenţialul cancerigen al acestora, precum şi riscul crescut de tulburări digestive, boli metabolice şi cardiovasculare.
Un grup de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, în colaborare cu o echipă de experţi de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au realizat împreună o amplă cercetare care demonstrează încă o dată nocivitatea acestor substanţe cu efect de substituţie a zahărului. Dr. Ariel Kushmaro, profesor de microbiologie şi biotehnologie, atrage atenţia că, în cele mai multe cazuri, îndulcitorii artificiali atacă echilibrul microflorei intestinale, care are o influenţă deosebită în procesul de digestie şi de asimilare a nutrienţilor din alimentaţie. Oamenii de ştiinţă au folosit o mostră bioluminiscentă a bacteriei E.coli pentru testarea a şase tipuri de îndulcitori artificiali, incluzând aspartamul şi sucraloza. Aceştia un analizat inclusiv pudrele cu proteine ingerate de atleţi, dar şi produse din comerţ care au ca ingrediente de bază aceste substanţe ce le conferă gustul dulce. După dozarea bacteriei cu îndulcitorii artificiali s-a constatat un puternic efect toxic al acestora asupra aparatului digestiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu