Una din opt persoane infectate cu coronavirus se confruntă, pentru prima dată, cu o boală psihiatrică sau neurologică în decurs de șase luni, arată ultimele studii.
Ultimul studiu vine cu încă o dovadă care atrage atenția asupra impactului pe care-l are SARS-CoV-2 asupra sănătății mintale. Semnalul e clar: tulburările cerebrale post-COVID nu pot fi ignorate, arată The Guardian.
În cazul bolnavilor cu antecedente de ordin psihiatric sau boli neurologice, s-a constatat că una din trei persoane suferă de o astfel de tulburare în decurs de șase luni din momentul confirmării cu COVID-19.
Dr. Max Taquet, autorul principal al studiului, de la departamentul de psihiatrie al Universității Oxford, mai subliniază un rezultat șocant: unul din nouă pacienți cu COVID, nespitalizați, se confruntă cu probleme post-COVID precum depresia și chiar AVC.
Rezultatele studiului vin după cercetarea a 236.379 de dosare medicale electronice din SUA. Conform cercetării, incidența diagnosticării cu o afecțiune neurologică sau psihiatrică după infectare cu COVID este de 33,6% în primele șase luni după infectare. Aproximativ 13% au primit primul lor diagnostic de această natură după ce au trecut prin boala dată de noul coronavirus.
Studiul nu demonstrează o legătură directă a SARS-CoV-2 cu aceste afecțiuni psihiatrice și neurologice, însă sugerează un posibil impact al virusului asupra creierului și sistemului nervos central.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News