Studiu: Interacțiunea cu un robot de chat a scăzut ezitarea față de vaccinul Covid-19 în Franța

Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Mai mulți cercetători francezi au demonstrat, într-un studiu experimental, că un robot de chat care oferă răspunsuri personalizate ajută la scăderea ezitării față de vaccinul Covid-19. 

Câteva minute de interacțiune cu un chatbot (n.red. robot de chat) și s-ar putea ca mulți oameni să își lămurească dubiile legate de vaccinul Covid-19. Cel puțin asta arată un studiu din Journal of Experimental Psychology: Applied.

O echipă de cercetători francezi a demonstrat eficiența unui robot de chat care oferă răspunsuri personalizate la 51 de întrebări puse de curioși sau de persoanele care ezită față de vaccin. Robotul a fost creat de cercetătorii de la Institutul Jean-Nicod și Laboratorul de Neuroștiințe cognitive și Computaționale din Franța.

Anterior, s-a arătat, tot în studii, că mesajele scurte transmise prin radio și TV nu sunt eficiente pentru a-i convinge pe cei care ezită. 

Cercetătorii au testat robotul de chat pe 338 de indivizi, comparând reacțiilor lor cu cele dintr-un grup de control de 305 participanți, care doar citeau un paragraf scurt cu informații despre vaccinare. 

După interacțiunea cu chatbotul, numărul participanţilor cu perspective pozitive privind vaccinarea a crescut cu 37%. De asemenea, numărul persoanelor care declarau că refuză vaccinul a scăzut cu 20%. În grupul de control nu s-au înregistrat schimbări de atitudine. 

Interacțiunea cu chatbotul poate ajuta pe termen lung? E eficientă la toate grupele de vârstă? Rămâne de văzut. 

VEZI ȘI: Experţii din SUA reconfirmă: Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente

"Un nou studiu din SUA, care analizează date privind siguranța vaccinurilor COVID-19 pe o perioadă de 6 luni din sistemele de monitorizare CDC (VAERS și v-safe), evidențiază că vaccinurile COVID-19 sunt sigure.

Numărul de decese raportat în VAERS a fost mai mic decât cel așteptat în populația generală nevaccinată, pe aceleași grupe de vârstă.

În acest raport recent, oamenii de știință au descoperit că efectele secundare au fost în general ușoare și de scurtă durată, iar cele mai multe evenimente adverse raportate nu au fost grave. CDC recomandă ca toate persoanele eligibile să se vaccineze împotriva COVID-19 cât mai curând posibil", se arată pe pagina oficială de Facebook a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. (Știrea, AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel