Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui nou studiu publicat în revista Psychological Science.
Lipsa contactului social poate duce la niveluri de oboseală similare cu cele experimentate după un post negru de opt ore. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Viena, Austria, și de la Universitatea din Cambridge, din Regatul Unit, care a arătat că opt ore de singurătate pot reduce energia și crește oboseala la fel de mult ca la opt ore fără mâncare.
Investigațiile anterioare au arătat că lipsa contactului social induce un răspuns de ”poftă” comparabil cu foamea, care ne motivează să-i întâlnim pe alții. Ipoteza aferentă ”homeostaziei sociale” sugerează că există un sistem homeostatic dedicat, care reglează în mod autonom nevoia noastră de contact social.
În acest domeniu de cercetare, echipa condusă de profesorul Giorgia Silani de la Universitatea din Viena a decis să facă lumină asupra efectelor izolării sociale, folosind o metodologie comparabilă, în două faze, prima într-un laborator și a doua într-un context din viața reală, profitând de circumstanțele legate de blocajul Covid.
În prima fază, un total de 30 de femei adulte au fost urmărite într-un test de laborator timp de trei zile, petrecând 8 ore fără contact social și mai apoi 8 ore fără hrană.
În timpul testului, fiecare participant și-a indicat nivelul de stres, starea de spirit și oboseala, în timp ce răspunsurile fiziologice la stres, cum ar fi ritmul cardiac și cortizolul, au fost înregistrate de oamenii de știință.
Pentru validarea rezultatelor studiului de laborator, rezultatele au fost apoi comparate cu măsurătorile obținute în studiul efectuat în perioada de izolare în Austria și Italia, în primăvara anului 2020, care a implicat 87 de adulți, dintre care 47 femei, potrivit Fanpage.
”În studiul de laborator am găsit asemănări profunde între izolarea socială și privarea de alimente. Ambele stări au indus o scădere a energiei și o creștere a oboselii, ceea ce este surprinzător având în vedere că lipsa de hrană ne face literalmente să pierdem energie, în timp ce izolarea socială nu”, au declarat cercetătorii.
Acest rezultat a fost susținut în continuare de comparația cu datele obținute în prima fază a pandemiei. Mai exact, participanții la studiu care au stat în izolare singuri au raportat, de asemenea, o energie mai scăzută în zilele petrecute în izolare, comparativ cu zilele în care au avut interacțiuni sociale.
Potrivit cercetătorilor, energia redusă poate fi o parte a răspunsului nostru homeostatic la lipsa contactului social și un potențial precursor al unor efecte mai dăunătoare ale izolării sociale pe termen lung.
”Se știe că singurătatea și oboseala pe termen lung sunt corelate, dar știm puțin despre mecanismele imediate care stau la baza acestei legături”, a adăugat profesorul Silani. ”Vederea acestui efect chiar și după o perioadă scurtă de izolare socială sugerează că energia scăzută poate fi un răspuns adaptativ homeostatic social care, pe termen lung, poate deveni dezadaptativ”, a mai adăugat profesorul Giorgia Silani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News