Aproape jumătate dintre români declară că nu reușesc să economisească bani pentru că nu câștigă suficient, conform unui studiu realizat Novel Research.
Conform studiului, românii sunt grijulii când vine vorba despre gestionarea propriilor finanţe 70% declară că țin o evidență atentă a cheltuielilor și a datoriilor (dintre care 24% țin o evidență scrisă), în timp ce doar 6% nu știu cât cheltuiesc sau cu cât își depășesc bugetul, informează Realitatea.
Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.
Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înțeleg produsele instituțiilor financiare. De exemplu, aproape jumătate dintre români nu știu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înțeleg greșit. Acest lucru poate explica de ce 87% declară că preferă creditele cu dobândă fixă.
Mai mult, atunci când achiziționează produse și servicii financiare, aproape 40% dintre români nu consultă ofertele altor furnizori.
Românii reacționează în mare parte emoţional când vine vorba despre datorii. Atunci când se confruntă cu întârzierea la plată a creditelor, o treime dintre ei așteaptă ca instituția financiară să le prezinte o soluție și doar 19% acționează pentru a găsi informații și soluții pentru reluarea plăților. De exemplu, 29% dintre români consideră Internetul o sursă importantă de informaţie, pentru a afla sfaturile și recomandările altor persoane care s-au confruntat cu dificultăți în plata ratelor. Platforme online de informare și consiliere precum BugetulFamiliei.ro sunt astfel o soluție din ce în ce mai utilizată.
Studiul arată că diferenţa dintre percepţia românilor asupra nivelului lor de cunoştinţe în domeniul financiar şi gradul real de educaţie financiară este semnificativă. 75% dintre români se auto-evaluează ca fiind buni sau foarte buni în gestionarea banilor și, implicit, a finanțelor personale. Prin comparație, la nivel global, doar 59% dintre respondenții studiului publicat de WARC (World Advertising Research Center) în septembrie 2011 s-au autoevaluat la același nivel.
Cel mai bine cred că se descurcă în administrarea banilor femeile cu studii superioare și cu venituri de peste 1.500 de lei.
Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial România și a fost realizat în noiembrie de compania de cercetare de piață Novel Research pe un eşantion reprezentativ de 1.023 de respondenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News