Una din trei persoane care a trecut prin infectarea cu SARS-CoV-2 suferă de un diagnostic neurologic sau psihiatric după șase luni, potrivit celui mai mare studiu publicat până acum cu privire la simptomele pe termen lung.
Autorii au declarat că cercetarea, publicată în jurnalul The Lancet Psychiatry, a dovedit că pacienții cu COVID-19 au fost mult mai predispuși să dezvolte afecțiuni ale creierului decât cei care suferă de alte infecții ale tractului respirator. După ce au studiat dosarele de sănătate a peste 230.000 de pacienți care s-au recuperat de la COVID-19, au descoperit că 34% au fost diagnosticați cu o afecțiune neurologică sau psihiatrică în decurs de șase luni.
Cele mai frecvente afecțiuni au fost anxietatea (17% dintre pacienți) și tulburările de dispoziție (14%). Pentru 13% dintre pacienți, tulburările au fost primul lor diagnostic de problemă neurologică. Incidența tulburărilor neurologice, cum ar fi hemoragia cerebrală (0,6%), accidentul vascular cerebral (2,1%) și demența (0,7%), a fost în general mai mică decât în cazul tulburărilor psihiatrice, dar riscul apariției tulburărilor cerebrale a fost, în general, mai mare la pacienții cu o infectare severă cu SARS-CoV-2.
De asemenea, autorii au examinat date de la peste 100.000 de pacienți diagnosticați cu gripă și peste 236.000 diagnosticați cu alte infecții ale tractului respirator. Aceștia au descoperit că, în general, există un risc cu 44% mai mare de diagnostice neurologice și de sănătate mintală după COVID-19 decât după gripă și un risc cu 16% mai mare decât în cazul infecțiilor tractului respirator, informează Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu