Mediterana este cea mai poluată mare din Europa, în ciuda creşterii moderate, începând cu 2009, a cantităţii de deşeuri marine descoperite în această zonă, a arătat miercuri Institutul francez de cercetarea în domeniul exploatării marine (IFREMER), potrivit AFP.
Instituţia a realizat, în perioada 1994 - 2017, un studiu vast de monitorizare a deşeurilor marine din Mediterana: dacă acumularea de deşeuri marine din Mediterana fluctuează în fiecare an, începând cu 2009 s-a înregistrat o creştere globală, a anunţat într-un comunicat IFREMER, cu sediul în oraşul Brest (nord-vest).
Institutul a identificat prezenţa pungilor şi sticlelor din plastic, a recipientelor metalice şi ambalajelor alimentare, a corzilor sintetice şi plaselor de pescuit sau chiar a obiectelor de îmbrăcăminte.
'În anii '90, densitatea acestora fluctua la aproximativ 100 de deşeuri pe kilometrul pătrat', a precizat Olivia Gerign, oceanograf la filiala IFREMER din Toulon (sud-est) şi autoarea principală a studiului publicat pe pagina de internet a revistei Marine Pollution Bulletin.
'Din 2012, densitatea a ajuns la circa 200 de deşeuri pe kilometru pătrat, cu un maximum de aproape 300 atins în 2015. Plasticul reprezintă mai multe de 60% din aceste deşeuri', a afirmat cercetătoarea, care explică această majorare printr-o creştere a producţiei de plastic în această perioadă, dar şi printr-o inventariere mai sistematică.
Aceste macro-deşeuri au fost identificate pe aproape 90% din suprafaţa eşantionată în zonele cuprinse în studiu: Golful Lion şi coasta estică a regiunii Corsica. 'Mediterana este cea mai poluată mare europeană cu deşeuri', spune Olivia Gerigny, subliniind că, într-un studiu similar care a vizat Marea Nordului, densităţile anuale se situează sub 50 de deşeuri pe kilometru pătrat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News