Viteza cu care merge cineva poate anunţa posibilitatea dezvoltării unei forme de demenţă mai târziu, potrivit unor cercetători americani. Oamenii de ştiinţă au mai arătat la o conferinţă că forţa cu care un om strânge obiectele în mână este legată de riscul unui atac cerebral. Ei spun totuşi că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege ce se întâmplă în aceste situaţii.
Studii anterioare stabiliseră deja o legătură între mersul lent şi o sănătate mai precară. Un studiu publicat în British Medical Journal în 2009 arăta că există 'o legătură strânsă' între mersul încet şi decesele în urma infarcturilor şi a altor probleme cardiace. Un alt studiu, din Journal of American Medical Association, sugerează că există o legătură între mersul mai rapid după 65 de ani şi longevitate.
S-au efectuat scanări cerebrale, s-au analizat viteza de mers şi forţa de strângere a obiectelor la 2.410 persoane de peste 62 de ani. Rezultatele prezentate la reuniunea anuală a Academy of Neurology arată că, în ultimii 11 ani, 34 de persoane au făcut diferite forme de demenţă şi 79 au suferit atacuri cerebrale.
Cercetătorii au informat că o viteză mai mică de mers este asociată cu un risc crescut de demenţă şi o forţă mai mare de strângere, cu un risc scăzut de atac cerebral. Dr Erica Camargo afirmă că 'testele nu sunt complicate şi pot fi efectuate de medici neurologi şi generalişti'. 'Sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege de ce se petrec aceste lucruri şi dacă anumite afecţiuni pot duce la un mers mai lent şi la o forţă de strângere mai mică', adaugă ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu