În următoarele decenii, din cauza secetei, tot mai mulți migranți își vor părăsi țara, cu consecințe economice și sociale grele.
Seceta din cauza schimbărilor climatice va forța tot mai mulți oameni să emigreze din țara lor de origine pentru a căuta o viață mai bună în altă parte: conform unui studiu publicat în International Migration Review, care prezice că până la sfârșitul secolului, migranții climatici vor crește cu 200% față de acum.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetare a folosit 16 modele climatice pentru a prezice diferite scenarii de secetă pentru restul secolului 21, concentrându-se în special pe două prognoze: una mai optimistă, care presupune respectarea obiectivelor de reducere a emisiilor din Acordurile de la Paris și una mai pesimistă, în care se închipuie că ţările vor continua să folosească aceeaşi cantitate de energie actuală şi să emită gaze cu efect de seră .
Potrivit estimărilor, migranții climatici ar putea crește cu 200% în următoarele decenii dacă emisiile sunt reduse, și cu până la 500% dacă nu vom îndeplini obiectivele Acordului de la Paris.
Cercetarea prezintă apoi un alt tip de ”migranți”, numiți ”imobili” - persoane care ar dori să-și părăsească țara, dar nu o pot face din cauza dificultăților de a ajunge la noua destinație, sau pentru că regiunea în care doresc să meargă nu este disponibilă pentru a primi alte persoane.
”Acești cetățeni rămân prinși în propria lor țară, iar această imobilitate contribuie la instabilitate socială și suferință”, explică Oleg Smirnov, coordonatorul studiului. Tot în acest caz, estimările vorbesc despre cu minimum 200% mai mulți migranți imobili, în cel mai bun caz, cu până la 600% mai mulți în cel mai rău caz, potrivit Focus.
Migranții din următoarele decenii vor veni în principal din Nigeria, Egipt, China, Turcia, Algeria, Mexic, Maroc și Venezuela, dar nu toți vor putea ajunge la Promisiunea (climatică) Pământului.
Turcia, Mexic, Maroc, China, Algeria, Brazilia și Mali vor fi, de asemenea, conform previziunilor, statele natale ale migranților ”imobili”, care vor dori să evadeze, dar nu vor putea. În mod surprinzător, în top 20 din această nouă categorie (imigranți imobili) găsim și Italia, care se află pe locul 19, în spatele Angola și înaintea Africii de Sud.
În general, subliniază autorii, cercetarea arată în mod clar că este mai bine să prevenim decât să vindeci: costurile sociale și economice actuale ale atenuării schimbărilor climatice sunt cu siguranță mai mici decât cele cu care ne vom confrunta dacă nu facem nimic pentru a proteja clima planetei noastre.
Citește și:
Pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră continuă să încălzească oceanele lumii, biodiversitatea marină ar putea fi pe cale să se prăbușească în următoarele câteva secole la niveluri care nu au mai fost înregistrate de la dispariția dinozaurilor. Într-un studiu recent, publicat în revista Science de către cercetătorii de la Universitatea Princeton, aceștia au modelat biodiversitatea marină din viitor în funcție de diferite scenarii climatice preconizate.
S-a constatat că, dacă emisiile nu vor fi reduse, pierderile de specii cauzate doar de încălzire și de epuizarea oxigenului ar putea ajunge să reflecte impactul substanțial pe care oamenii îl au deja asupra biodiversității marine până în jurul anului 2100. Conform autorilor, speciile polare sunt cele mai expuse riscului de dispariție.
„Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, esențială pentru a evita o extincție în masă” „Reducerile agresive și rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră sunt esențiale pentru a evita o extincție în masă majoră a speciilor oceanice”, a declarat autorul principal Curtis Deutsch, profesor de geosciințe. Cu toate acestea, studiul a arătat că inversarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea reduce riscul de extincție cu peste 70%. „Magnitudinea extincției pe care am constatat-o depinde în mare măsură de cantitatea de dioxid de carbon pe care o emitem în viitor. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci