Estimările arată că patru milioane de persoane au murit de Covid-19 în India.
Pandemia a provocat în India morți suplimentare care trec de borna de patru milioane, arată un nou studiu, potrivit BBC. Morțile în exces sunt calculate în funcție de cât de multe persoane mor într-un an față de cât sunt așteptate să moară în raport cu anii precedenți. Chiar dacă este dificil să spunem exact câte au fost provocate de Covid-19, acestea măsoară impactul general al pandemiei.
Până acum, India a înregistrat oficial 414.000 de decese cauzate de Covid-19, însă țara este una dintre puținele națiuni cu economii dezvoltate care nu au estimări concrete ale morților suplimentare din perioada pandemiei. Cercetătorii de la Centrul pentru Dezvoltarea Globală din Statele Unite ale Americii au folosit date din trei surse diferite pentru a estima câte decese în plus au avut loc în țara sud-asiatică pandemie până la data de 21 iunie 2021.
Oamenii de știință au extrapolat certificatele de deces din șapte state, adică jumătate din populația de 1,36 miliarde locuitori a Indiei. Chiar dacă țara făcea anual sondaje privind mortalitatea, cifrele au fost publicate doar până în 2019. În al doilea rând, cercetătorii au aplicat estimări internaționale pentru rata de fatalitate în funcție de vârstă (numărul de persoane care mor din cauza bolii) unor date de la două teste pe scară largă pentru anticorpi.
Mai apoi, cercetătorii au mai analizat sondajul comercial la care au participat 868.000 de persoane din 177.000 de gospodării, unde apar date despre orice membru al familiei care a murit în ultimele patru luni. Împreună, datele arată că morțile în exces sunt cuprinse între 3,4 milioane și 4,7 milioane, adică de zece ori mai multe decât au fost raportate oficial de țară.
Totuși, unul dintre autorii studiului, Arvind Subramanian, spune că nu toate aceste morți au fost cauzate sigur de Covid-19, iar o estimare exactă ar fi greu de conturat. „Două dintre cele trei surse ale noastre calculează mortalitatea din orice cauză, nu doar din Covid-19. A doua metodă este mai apropiată de numărul exact, dar este doar una din trei”, a explicat Subramanian.
Chiar și așa, „adevăratul număr de morți ar trebui să se ridice la rangul milioanelor, nu cel al sutelor de mii, făcând acest lucru una dintre cele mai mari tragedii umanitare ale țării de la scindare și independență încoace”, a concluzionat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci