Harta globală a contaminărilor COVID este afectată de situațiile climatice, arată rezultatele științifice analizate de Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano. Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulația Sars-Cov-2.
Departamentul de boli infecțioase al Universității Cattolica del Sacro Cuore din Milano a analizat studiile internaționale despre legătura dintre situația climatică și evoluția pandemiei.
Roberto Cauda, profesor doctor de boli infecțioase în Universitatea Cattolica del Sacro Cuore, a declarat, pentru La Stampa, că mai multe echipe de cercetători din diferite țări au studiat impactul luminii solare asupra răspândirii COVID, corelându-l și cu numărul de decese.
Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulația Sars-Cov-2. În plus, în anotimpurile mai calde, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, ceea ce reduce șansele de infectare prin particule de salivă și aerosoli.
„Există, de asemenea, unele particularități ale Omicron", subliniază profesorul Cauda: „Varianta sud-africană provoacă, în general, forme mai puțin severe ale bolii, dar este mult mai contagioasă decât Delta. Omicron se răspândește mai mult în căile respiratorii superioare și mai puțin în plămâni. Prin urmare, se replică mai puțin în plămâni și este mai infecțioasă în gură și în gât”.
Acest lucru nu înseamnă că virusul nu s-a răspândit în zone cu temperaturi exterioare ridicate, cum ar fi Brazilia sau California, însă aici a funcționat capacitatea antivirală a soarelui.
Între timp, în Israel a apărut primul caz de „flurona” la o tânără însărcinată. Femeia are atât gripă, cât și COVID-19. Se vorbește că aceste cazuri ar fi rare.
„Infecția simultană COVID și gripă este un pic ciudată, pentru că în medicină s-a spus întotdeauna că dacă există un virus care dă o boală, împiedică apariția alteia de la un alt virus. Explicația ar putea fi că Sars-Cov-2 cauzează un defect în producția de interferon, ceea ce deschide calea pentru celălalt virus, în acest caz cel gripal", spune profesorul Cauda.
Cazul descoperit în Israel îi determină pe cercetători să insiste și asupra vaccinării împotriva gripei, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci