STUDIU. Munca în ture de noapte nu creşte riscul dezvoltării cancerului de sân

Munca în ture de noapte nu creşte riscul de a dezvolta cancer de sân, sugerează un studiu desfăşurat pe o perioadă de zece ani, la care au participat peste 100.000 de femei din Marea Britanie, informează miercuri Press Association, potrivit Agerpres.

Cercetarea, publicată în British Journal of Cancer, a constatat că femeile care lucrează în tura de noapte nu prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân în comparaţie cu cele care muncesc în programul diurn. Concluziile reprezintă o garanţie pentru mii de angajaţi, după mai multe decenii de dezbateri referitoare la legătura dintre turele de noapte şi cancerul de sân, au mai spus cercetătorii.

În anii '1970, a fost sugerat pentru prima oară că expunerea la lumina electrică ar putea creşte riscul dezvoltării acestei afecţiuni, cauzele fiind perturbarea ceasului biologic intern, suprimarea nivelurilor de melatonină, hormonul somnului, şi creşterea cantităţii de estrogen. În 2007, Agenţia internaţională pentru cercetare în domeniul cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a precizat că munca în ture care perturbă ciclul de somn este probabil cancerigenă. Noul studiu, finanţat de organizaţia nonguvernamentală Breast Cancer Now, cuprinde date medicale provenite de la 102.869 de femei din Regatul Unit, colectate pe o perioadă de 10 ani. Dintre acestea, 2.059 de femei au dezvoltat o formă invazivă de cancer de sân.

Analizele realizate de cercetători nu au găsit nicio legătură între munca în tura de noapte şi probabilitatea dezvoltării cancerului de sân. 'O posibilă legătură dintre expunerea la lumină electrică pe perioada nopţii şi un risc crescut de cancer la sân a fost sugerată pentru prima dată cu mai bine de 30 de ani în urmă, dar cercetările au fost până la această oră neconcludente', a spus Michael Jones, de la Institute of Cancer Research (ICR), din Londra. 'În noul nostru studiu, nu am descoperit nicio legătură globală între femeile care au muncit în tura de noapte în ultimii zece ani şi riscul de a dezvolta cancer de sân - indiferent de tipul muncii prestate în turele de noapte şi de vârsta la care au început o astfel de activitate'.

'Deşi turele de noapte ar putea avea alte consecinţe asupra sănătăţii oamenilor şi încă nu se cunosc efectele pe care le are perturbarea ceasului biologic al unei persoane pentru perioade foarte lungi, este liniştitor să primim mai multe dovezi care sugerează că turele de noapte nu sunt legate de un risc mai ridicat de cancer la sân'. Oamenii de ştiinţă au observat totuşi o legătură cu media orelor de noapte lucrate într-o săptămână, dar spun că pare să fie vorba despre o descoperire întâmplătoare, care nu este susţinută de dovezi anterioare.

Agenţia internaţională pentru cercetare în domeniul cancerului, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), urmează să reanalizeze dovezile în ceea ce priveşte legătura dintre munca în ture de noapte şi cancer în vara lui 2019. 'Sperăm că aceste constatări vor contribui la liniştirea sutelor de mii de femei care muncesc în ture de noapte referitor la faptul că este puţin probabil ca programul lor de lucru să crească riscul de cancer la sân, a spus baroneasa Delyth Morgan, directoare executivă a Breast Cancer Care şi Breast Cancer Now.

'Problema a fost dezbătută pe larg în ultimele decenii şi a provocat, aşa cum era de înţeles, îngrijorare, şi este încurajator că dovezile sugerează acum că munca în ture de noapte nu are niciun impact asupra riscului de cancer la sân'. 'Suntem în aşteptarea revizuirii dovezilor globale, realizată de Agenţia internaţională pentru cercetare în domeniul cancerului, pentru a dobândi mai multă claritate asupra acestui subiect'. 'Deşi sunt unele lucruri pe care nu le putem schimba, sunt măsuri pe care le pot lua toate femeile pentru a reduce riscul de cancer la sân, cum ar fi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, exerciţii fizice regulate şi reducerea cantităţii de alcool consumat'. Schimbările, chiar dacă sunt mici, sunt un început extraordinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel