Studiu nou despre alimentele ultraprocesate și cancer. Expert: Aceste 7 tipuri de mâncare prezintă cel mai mare risc

Un renumit medic britanic a tras un semnal de alarmă privind pericolele consumului de alimente ultraprocesate.

Acesta le-a asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul, conform Mirror.co.uk. Un studiu recent publicat de British Medical Journal (BMJ) a produs rezultate îngrijorătoare, arătând că o dietă bogată în astfel de alimente ar putea avea legături puternice cu tot felul de probleme, de la ratele crescute ale mortalității de cancer până la dificultăți ale sănătății mintale.

Dr. Alasdair Scott este expert în sănătatea intestinului și director științific la Selph, o companie care se concentrează pe soluții inovatoare în domeniul sănătății, având ca obiectiv îmbunătățirea stării de bine prin utilizarea cercetărilor științifice și a tehnologiilor avansate.

Acesta a spus: „Când vine vorba de cancer, studiul a arătat o asociere între consumul mai mare de alimente ultraprocesate și dezvoltarea generală a cancerului. Când vine vorba de tipuri specifice de cancer, dezvoltarea cancerului intestinal arată cea mai mare corelare cu mâncarea mult prea procesată”.

Nutrițional vorbind, aceste mâncăruri nu sunt bune

Dr. Scott a explicat de ce aceste alimente ar putea provoca probleme: „În primul rând, aceste mâncăruri nu au valorile nutriționale găsite în alimentele integrale. Vorbim de mai puține fibre, mai puține proteine și mai puține vitamine, antioxidanți și polifenoli, adică molecule benefice ce provin din plante”.

El a avertizat împotriva înlocuirii alimentelor sănătoase cu alternative ultraprocesate, subliniind că astfel pierdem o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Medicul a mai subliniat că aceste gustări supraprocesate sunt de obicei pline de zaharuri adăugate, grăsimi saturate și sare, ceea ce le crește aportul caloric: „Lucrul acesta duce la o stocare mai mare a grăsimii, la o rezistență crescută la insulină, la obezitate și inflamații. Toți acești factori sunt asociați independent cu risc crescut de cancere precum cel intestinal sau cel de sân”.

Ce substanțe sunt de nedorit în mâncăruri

„Și, nu în ultimul rând, aditivii din alimentele ultraprocesate ar putea avea și efecte negative directe. În special vorbim de îndulcitori, emulsificatori, nitrați și nitriți, despre care s-a dovedit că modifică flora intestinală, jucând astfel un rol în dezvoltarea cancerului intestinal”.

Emulsificatorii, adesea întâlniți în dulciuri precum prăjiturile, sunt renumiți pentru efectele lor negative asupra intestinului.

Deși eliminarea completă a alimentelor ultraprocesate poate părea descurajantă, medicul Scott recomandă înlocuirea anumitor produse cu alternative mai sănătoase. Potrivit acestuia, cele șapte tipuri de alimente care ar putea prezenta cel mai mare risc sunt: alimentele gata preparate, chipsurile, cârnații de calitate inferioară, mezelurile, înghețata, pâinea și maioneza.

Cum este distrus intestinul

El a avertizat că aceste alimente, care conțin frecvent emulsificatori și nitriți/nitrați adăugați, ar putea dăuna sănătății dacă sunt consumate în cantități mari.

„Aceste substanțe sunt practic detergenți și sunt adăugați mâncării pentru a preveni separării ingredientelor. Din păcate, acestea distrug și stratul de mucus care acoperă pereții intestinali”, a mai punctat expertul. Acest strat de mucus acționează ca o barieră între celulele peretelui intestinal și bacteriile, fungii și virusurile care locuiesc în intestin, adică microbiomul.

„Contactul direct dintre microbiom și peretele intestinal ar putea provoca inflamații care creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea unui eventual cancer intestinal”, a conchis medicul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel