Conform unui studiu realizat în cinci țări europene de grupul Kingfisher, o parte dintre români s-au simțit prizonieri în propria locuință în contextul pandemiei de COVID-19.
Jumătate dintre români trăiesc în case improprii, prea mici, insuficient încălzite, cu acces precar la grup sanitar sau utilități de bază, conform unui studiu realizat în cinci țări europene de grupul Kingfisher.
În Marea Britanie, doar 24% dintre locuitori se confruntă cu aceste probleme, în timp ce în Polonia procentul este similar cu cei din România, respectiv 50%. De asemenea, în Franța acesta urcă la 53%, iar în Spania ajunge chiar la 58%.
Se pare că 39% dintre români declară că locuiesc în case cu probleme semnificative, însă 75% dintre aceștia susțin că nu au deloc sau prea puțin control asupra situației. Printre problemele identificate de respondenți se numără: zgomot ridicat (46%); umiditate și mucegai (45%); frig excesiv (44%); lipsa canalizării și a condițiilor salubre (42%).
Problema locuințelor improprii s-a accentuat în contextul pandemiei, în special pentru grupurile vulnerabile. 60% dintre respondenți au spus că au petrecut în medie mai mult timp în casă odată cu adoptarea măsurilor de izolare, iar pentru 34% dintre aceștia condițiile improprii de locuit au devenit și mai presante. În plus, 47% s-au simțit prozonieri în propria locuință, resimțind emoții negative.
Mai mult de atât, în luna septembrie 2020, 23,6% din totalul locuințelor din România nu au baie sau duș în interior, conform studiului publicat de către Institutul Național de Statistică. Situația este cu atât mai îngrijorătoare în mediul rural, procentul acestor gospodării ajungând chiar la 45,4%. Alte deficiențe care afectează locuințele românilor sunt: lumina insuficientă (35,2%), scurgeri prin acoperiș sau pereți (30,2%), igrasia (48%), ferestrele/ pereții/ podelele deteriorate (57,1%), informează BizBrașov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News