Să muncești 40 de ore pe săptămână nu-i așa de ușor pe cum pare. Dacă ar fi, n-am avea nevoie de weekenduri sau de vacanțe ca să ne revenim. Ba din contra! Studii recente au arătat că programul de lucru, mai ales dacă e prelungit, are consecințe nefaste asupra performanelor cognitive, în mod special la persoanele trecute de 40 de ani.
40 de ore pe săptămână, atât este programul normal de lucru, stabilit prin lege, în România. Dar nu e așa de ușor pe cum pare să muncești de la 9 dimineață până la 5 seara.
În plus, orele muncite în plus peste cele 40 pot pune, la un moment dat, la pământ, pe oricine, mai ales dacă asta devine regulă, și nu excepție.
Nu gândesc bine dacă muncesc prea mult
Experții de la Institutul de Politici Economice Aplicate din Melbourne, Australia, au publicat recent un studiu care arată că oamenii peste 40 de ani ar trebui să muncească mai puține ore, și asta din motive întemeiate.
Analizând numărul de ore muncite și modul în care răspund subiecții la testele pshologice de măsurare a memoriei de scurtă durată, cercetătorii au descoperit că un program de lucru de 25 de ore pe săptămână mărește impresionant performanța psihologică, în timp faptul că lucrează mai mult de atât, săptămânal, are un impact negativ asupra calității muncii.
În traducere asta ar însemna că persoanele de peste 40 de ani ar trebui să muncească 3 zile pe săptămână!
Evident, cei de acestă vârstă au nevoie și de stimulare mentală. Dar nu de prea multă, pentru că și asta afectează negativ atenția, concentrarea, capacitatea de analiză și memoria.
Și totuși, vârsta de pensionare crește
Această descoperire relevantă ar trebui serios luată în considerare și analizată, întrucât, la nivel mondial, există tendința de a majora vârsta de pensionare. În Germania sau Anglia, aceasta este deja de 67 de ani, iar acum se vorbește chiar de ridicarea ei la 70.
Categoria de „overachievers", adică aceia dintre noi care au mai multe și mai mari reușite muncind foarte mult într-un timp foarte scurt, ar putea fi cei mai afectați, notează apost.com.
Studiul australian arată că cei care lucrează peste 60 de ore p săptămână au obținut un scor mai mic la performanța cognitivă decât cei care nu lucrează deloc!
Nu e deloc surprinzător că aceste concluzii sunt contestate. Profesorul de economie Geraint Johnes de la Universitatea Lancaster a arătat, într-un interviu pentru BBC, că „întrucât studiul s-a concentrat pe persoane trecute de 40 de ani, nu poate să certifice că aceștia sunt diferiți de oameni din alte categorii de vârstă".
Cu alte cuvinte, și cei sub 40 de ani ar putea fi afectați de programul săptămânal de lucru mai lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News