Un studiu prezentat în Jurnalul american de Epidemiologie relevă că memoria este afectată de obiceiuri proaste, precum consumul mare de alcool, fumatul, lipsa activității fizice sau o alimentație nesănătoasă.
Cercetătorii au urmărit evoluția a 5.100 de bărbați și femei în diferite stadii de vârstă (44, 56, respectiv 61 de ani), scrie sfatulparintilor.ro.
Studiul a relevat faptul că, indiferent de vârstă, cele mai slabe rezultate la testele de memorie le-au avut persoanele care fumau și nu aveau în dieta lor un aport sporit de fructe și legume. Spre deosebire de persoanele cu un stil de viață echilibrat, cei care aveau trei-patru obiceiuri proaste prezentau un risc cu 84% mai mare de a avea probleme de memorie.
O alta remarcă interesantă este faptul că persoanele abstinente la alcool au avut rezultate mai slabe de memorie decât cei care au consumat între 5 și 14 unități de alcool pe săptămână (o unitate = un pahar de bere, vin, lichior).
Prin urmare, este indicat ca persoanele care vor să nu se confrunte cu probleme de memorie să opteze pentru un stil de viață, lipsit de obiceiuri proaste, și care să includă:
- un consum mai mare de fructe si legume;
- mai multă mișcare. Specialistii recomandă două ore și jumătate de activitâți de intensitate medie (plimbări, grădinărit, dans) și 75 de minute de exerciții viguroase (jogging, aerobic, săritul corzii, înotul).
- consum moderat de alcool. Atât timp cât nu se face abuz, creierul poate fi stimuat de consumul de consumul de alcool.
- renunțarea la fumat. Nu numai că va crește speranța de viață (studiile arată că persoanele care au renunțat la țigări în primii 50 de ani de viață, și-au redus la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani), dar și creierul va fi mai bine oxigenat și va funcționa mai bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News