Scoaterea amigdalelor sau a apendicelor, înainte de vârsta de 20 ani, creşte riscul de atac de cord, de-a lungul anilor, conform unui studiu publicat în European Heart Journal, de cercetătorii de la Departamentul de Sănătate Publică al Institutului Karolinska, din Stockholm.
Autor: Roberta Cautiş
Între 10% şi 20% dintre copiii spanioli recurg la bisturiu, deşi societatea spaniolă de Cardiologie (SEC) recomandă ca pacienţii să ajungă la operaţie, doar în cazul în care celelalte tratamente nu au fost eficiente.
Autorii studiului nu ştiu de ce este atât de mare riscul (44% în cazul a amigdalelor şi 33% în cazul apendicelui), dar sunt de părere că este o consecinţă negativă, pe care o au intervenţiile chirurgicale, asupra sistemului imunitar .
Amigdalele şi apendicele joacă un rol important în apărarea naturală a organismului împotriva infecţiei, cu importanţă mai mare în primii ani de viaţă, dat fiind statutul lor de organe limfoide, secundare şi componente ale sistemului imunitar uman.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a analizat registrele naţionale de sănătate, din Suedia, între anii 1955 şi 1970.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu