Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că vaccinarea cu două doze nu furnizează suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron a coronavirusului.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat, luni, rezultatele unui studiu, încă nerevizuit, în cadrul căruia au analizat probe de sânge de la participanţii care au primit două doze de vaccin AstraZeneca-Oxford sau Pfizer-BioNTech.
Rezultatele vin la o zi după ce premierul britanic Boris Johnson a avertizat că două vaccinuri nu vor fi suficiente pentru a face faţă Omicron.
Săptămâna trecută, agenţia de sănătate din Marea Britanie a constatat că a treia doză restabileşte semnificativ protecţia împotriva noii variante.
Studiul de la Oxford a precizat că nu există deocamdată dovezi că nivelul mai scăzut de anticorpi ar putea duce la un risc mai mare de boală severă, spitalizare sau deces la cei care au primit două doze de vaccin.
Potrivit GCS, până luni, în România au fost înregistrate 1.793.643 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.642 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.717.348 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 494 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 6 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 116 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până luni, 57.741 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 45 de decese, dintre care 8 anterioare intervalului de referință, (21 bărbați și 24 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Ilfov și Municipiul București.
Dintre cele 45 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, două la categoria de vârstă 40-49 ani, două la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 la categoria de vârstă peste 80 ani.
43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Au fost raportate 8 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Dâmbovița, Giurgiu și Municipiul București, înregistrate în lunile octombrie și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 37 de decese.
Din totalul de 45 de pacienți decedați, 39 erau nevaccinați și 6 vaccinați. Cei 6 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.069. Dintre acestea, 690 sunt internate la ATI. Dintre cei 690 pacienți internați la ATI, 63 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 93 sunt minori, 87 fiind internați în secții și 6 la ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu