Studiu: Persoanele antisociale tind să fie mai violente atunci când protestează în grup

Studiu: Persoanele antisociale tind să fie mai violente atunci când protestează în grup / Sursă foto: Pixbay
Studiu: Persoanele antisociale tind să fie mai violente atunci când protestează în grup / Sursă foto: Pixbay

O cercetare din Polonia a constatat că persoanele care arată anumite trăsături de personalitate antisociale sunt mai susceptibile să susțină acțiuni de grup radicale și violente.

În Polonia a fost realizată o cercetare pentru a vedea legăturile de cauzalitate dintre persoanele antisociale și protestele care se soldează cu violențe. Dintre cei 877 de studenți participanți la studiu, psihologii au descoperit că cei care s-au clasat foarte bine pentru „dezinhibare” sau „răutate” au prezentat, de asemenea, o radicalizare politică mai mare în cadrul sondajului.

Răutatea, care se referă la o lipsă de empatie și insensibilitate, sa dovedit a fi un puternic predictor al sprijinului pentru acțiunea radicală a grupului, indiferent de susținerea pentru formațiunile de pe eșichierul politic. Totodată, dezinhibiția, care reflectă lipsa controlului impulsurilor, a fost legată de sprijinul pentru schimbări naționale violente, dar numai în numele grupurilor de dreapta.

Identificarea de grup este în mod clar un factor important în disponibilitatea unei persoane de a participa la acțiuni colective, dar acest studiu sugerează că diferențele individuale ar putea, de asemenea, să modeleze sprijinul nostru pentru o asemenea acțiune. Atât dezinhibarea, cât și răutatea sunt considerate trăsături de personalitate psihopatice non-clinice.

„Aș dori să subliniez că rezultatele noastre nu înseamnă că persoanele care fac acțiuni violente în numele unui grup sunt întotdeauna antisociale sau prezintă trăsături precum dezinhibarea. Tot ce putem spune este că persoanele care prezintă trăsături precum dezinhibarea sau un nivel scăzut de empatie, tind să fie mai susținătoare ale acțiunilor violente de grup în numele grupurilor politice decât cele care au un control mai bun al impulsurilor”, a explicat psihologul social Tomasz Besta, de la Universitatea din Gdansk.

Au fost analizate îndrăzneala, răutatea și dezinhibarea

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii din Polonia au examinat modul în care trei trăsături de personalitate psihopatice - îndrăzneala, răutatea și dezinhibarea - au afectat sprijinul politic al unei persoane. În sondaj, studenții participanți la universitățile poloneze au fost întrebați cu privire la dorința lor de a acționa în numele unui grup divers: fie un grup de dreapta din Polonia, fie un grup de stânga.

Elevii au fost apoi întrebați în ce scop vor merge pentru a susține credințele acelui grup. De exemplu, disponibilitatea lor de a lupta și de a muri sau sprijinul lor pentru schimbări sociale violente. Astfel, cercetătorii au descoperit că cei care au obținut un scor mai mare pentru răutate și dezinhibare tindeau să susțină schimbări mai radicale.

Prin urmare, persoanele cu inima rece sau mai insensibile s-ar putea să nu considere acțiunea violentă atât de extremă, deoarece nu iau în considerare cum îi va răni pe ceilalți, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel