Un studiu britanic arată că posibilitățile de socializare ale mediului online ar putea proteja oamenii de demență.
Conform The Guardian, oamenii mai în vârstă din Marea Britanie și-au luat inima în dinți și au navigat pe internet, în multe cazuri pentru prima oară, având totuși să devină „experți” în tehnologie. Aceștia au învățat rapid să găsească povești pentru nepoți, prin Zoom, și să se întâlnească între ei pe Microsoft Teams.
Studiul britanic a arătat că determinarea lor de a se bucura de capacitățile de socializare ale internetului, în vremuri grele în care s-a stat mai mult în casă pentru siguranță, a adus un efect secundar pozitiv: protecția împotriva demenței.
Cercetătorii au descoperit că persoanele vârstnice care folosesc des și modalitățile online de comunicare, pe lângă interacțiunile față în față sau prin telefon, au avut o scădere mai mică a memoriei episodice, adică capacitatea de a-și reaminti evenimente importante. În contrast, neputința de a mai ține minte aceste lucruri este un semn al formelor severe de demență.
Studiul a fost făcut de Institutul de îmbătrânire și memorie al Universității din Vestul Londrei, alături de Universitatea din Manchester. Cercetarea a studiat obișnuințele de comunicare a 11.418 britanici în vârstă de 50-90 de ani.
Investigând impactul vreme de 15 ani, s-a arătat că persoanele care comunică doar în mod tradițional, adică în persoană sau la telefon, au o scădere a memoriei mai mare decât cei care socializează și în mediul online. Cu cât mai diverse metodele de comunicare, cu atât mai mare beneficiul în timp.
„Studiul arată pentru prima dată impactul interacțiunilor diverse, frecvente și însemnate asupra memoriei pe termen lung”, a transmis conducătorul studiului, Snorri Rafnsson. „Este corect să spunem că folosirea Zoom în timpul lockdown-ului ar fi oferit persoanelor vârstnice o plasă de siguranță împotriva demenței. Sunt sigur că a avut un impact pozitiv asupra celor vârstnici”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News