Lipsa dinților naturali este o cauză a pierderii memoriei, sugerează rezultatele unui nou studiu realizat de oameni de știință de la universități din Norvegia şi Suedia. Cercetarea a reliefat faptul că persoanele care nu mai au dinții lor naturali, produc mai puține impulsuri senzoriale care ajung la hipocamp, o zonă a creierului, responsabilă cu formarea şi restabilirea amintirilor.
Numărul dinţilor pe care îi are o persoană este asociat „într-un mod unic şi semnificativ” cu performanţele pe care le obţine acesta la testele ce vizează memoria episodică, sarcini în care trebuie să îşi amintească evenimente din trecut şi să îşi activeze memoria semantică, scrie Daily Mail, potrivit descopera.ro.
În urma testelor de memorie, la care au fost supuși participanții la studiu, s-a constatat că cei care aveau mare parte din dinţii lor naturali se descurcau cu aproximativ 4% mai bine la testele de memorie, comparativ cu indivizii care nu mai aveau dinţii naturali. „Numărul dinţilor naturali a fost asociat pozitiv cu performanţele memoriei episodice, a capacităţii de a ne aminti şi de a recunoaşte. Numărul natural al dinţilor ar putea fi responsabil pentru 20% din variaţiile capacităţii de reamintire, 15% din variaţiile recunoaşterii episodice şi 14 procente din variaţiile înregistrate la nivelul memoriei semantice”, au notat autorii studiului.
Potrivit sursei citate, implanturile dentare pot reda o parte din semnalele senzoriale care ajung la hipocamp, însă nu au capacitatea de a le reproduce la nivel normal.
O altă interpretare are ca punct de plecare capacitatea de a mesteca. Mestecatul măreşte fluxul sanguin din creier şi are capacitatea de a intensifica activitatea din numeroase zone din creier. Cercetătorii iau însă în calcul și varianta că persoanele lipsite de dinți evită consumul anumitor alimente, ceea ce duce la un aport insuficent de vitamine, proteine și calorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu