Studiu revoluționar: Coliziunile galactice de acum 12 miliarde de ani ar putea explica formarea celor mai mari galaxii

foto: Freepik
foto: Freepik

Astronomii de la Universitatea din Southampton sunt tot mai aproape de a dezlega misterul formării galaxiilor eliptice, una dintre cele mai mari enigme ale universului timpuriu. 

Citește și: Jared Isaacman, viitorul șef al NASA, propune o prezență militară americană în spațiu

Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Nature și citat de The Guardian, aceste galaxii masive ar fi luat naștere în urma unor ciocniri cosmice spectaculoase, care au avut loc cu aproximativ 12 miliarde de ani în urmă.

Dr. Annagrazia Puglisi, cercetător principal, a explicat mecanismul acestei formări în cadrul articolului publicat: "Două galaxii disc care s-au ciocnit au făcut ca gazul, combustibilul din care se formează stelele, să se scufunde spre centrul lor, generând trilioane de stele noi. Aceste coliziuni cosmice au avut loc în urmă cu aproximativ opt până la 12 miliarde de ani, când universul se afla într-o fază mult mai activă a evoluției sale. Descoperirile noastre ne apropie de rezolvarea unui mister vechi în astronomie, care va redefini înțelegerea noastră asupra modului în care au fost create galaxiile în universul timpuriu".

Galaxiile eliptice, care se deosebesc de galaxiile spiralate, cum este Calea Lactee, prin forma lor asemănătoare unor mingi bombate, au fost mult timp un subiect central al cercetărilor astronomice.

În cadrul studiului, echipa a colaborat cu Observatorul Muntelui Purpuriu din China și cu Academia Chineză de Științe, utilizând radiotelescopul ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) din deșertul Atacama, Chile. Cu ajutorul unei tehnici inovatoare, cercetătorii au analizat distribuția luminii emise de peste 100 de galaxii din universul îndepărtat, ceea ce a permis o înțelegere mai detaliată a proceselor care au dus la formarea acestora.

Dr. Qing-Hua Tan, conducător al studiului, a explicat: "Aceasta este prima dovadă reală că sferoizii se formează direct prin episoade intense de formare a stelelor situate în miezul galaxiilor îndepărtate. Astrofizicienii au căutat să înțeleagă acest proces timp de decenii. Aceste galaxii se formează rapid – gazul este aspirat în interior pentru a alimenta găurile negre și declanșează explozii de stele, care sunt create la viteze de 10 până la 100 de ori mai mari decât Calea noastră Lactee".

Pentru a obține o imagine mai detaliată asupra formării galaxiilor, oamenii de știință intenționează să coreleze datele obținute cu observațiile realizate de telescoapele spațiale James Webb și Euclid, dar și cu informațiile furnizate de Stația Spațială Chineză.

Dr. Annagrazia Puglisi a subliniat importanța acestui demers: "Acest lucru ne va oferi o imagine mai completă a formării timpurii a galaxiilor și ne va aprofunda înțelegerea modului în care universul a evoluat de la începutul timpului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel