La fel ca oamenii, câinii pot face demență pe măsură ce îmbătrânesc.
Este o realitate nefericită pe care mulți proprietari de câini ar putea fi nevoiți să se confrunte, mai ales dacă rasa câinelui lor trăiește 10 ani sau mai mult. Un nou studiu care face parte din Dog Aging Project a constatat că riscul de a dezvolta probleme cognitive crește cu 52% în fiecare an după vârsta de 10 ani la mulți câini.
Dar nu există niciun motiv să disperi dacă cel mai bun prieten blănos prezintă semne de declin cognitiv canin, sau CCD, a spus medicul veterinar dr. Dana Varble, ofițer veterinar șef pentru Comunitatea Veterinară din America de Nord.
”Prea des, proprietarii de animale de companie cred că ai lor câini doar ”încetinesc” și nu își dau seama că există lucruri pe care le pot face pentru a ușura sau chiar împiedica declinul cognitiv pe măsură ce câinii îmbătrânesc”, a spus Varble. ”Studiile arată că activitatea mentală și exercițiile fizice sunt importante pentru bunăstarea mentală a câinelui, așa cum este și la oameni. Stimularea creierului este importantă și acest lucru se poate face cu ușurință, de exemplu, cu puzzle-uri cu alimente”, a spus ea.
Puzzle-urile cu mâncare sunt jucării în care proprietarii ascund bunătăți și este la latitudinea câinelui să împingă sau să scoată deliciile din ele. Astfel de activități ajută la menținerea creierului atât al câinilor, cât și al pisicilor, spun experții.
În plus, ”s-a demonstrat că suplimentele nutritive îmbunătățesc semnele și încetinesc declinul CCD. Există, de asemenea, alimente speciale pentru câinii în vârstă”, a spus Varble potrivit CNN.
Medicii veterinari au studiat semnele și simptomele demenței câinelui de ani de zile, încercând să înțeleagă mai bine și să ajute animalele de companie aflate în îngrijirea lor.
Dezorientare: câinii cu probleme cognitive pot începe să aibă dificultăți în deplasarea prin casă sau încep să hoinărească ca și cum ar fi pierdut. Ei pot rămâne blocați în spatele mobilierului și să nu știe cum să iasă sau să se uite fără un scop la podea, pereți sau în spațiu. Ei pot chiar să nu recunoască membrii familiei.
Modificări ale ciclurilor de somn: demența poate face ca patrupedele să confunde ziua și noaptea, iar animalul dvs. de companie s-ar putea trezi în timpul nopții și începe să se plimbe prin casă, lătrând sau plângând. Insomnia noaptea poate duce la un somn excesiv în timpul zilei.
Comportamentul ciudat în casă: Unii câini uită ani de dresaj și încep să se ușureze în interior, ceea ce îi poate face anxioși. S-ar putea să uite să vă avertizeze când trebuie să iasă, sau chiar să uite să-și facă treaba în timp ce sunt afară și să murdărească casa când se întorc.
Schimbări în comportamentul social: interacțiunile cu tine și cu alți oameni din viața lor se pot schimba. Un câine ar putea deveni foarte lipicios sau foarte fricos. De asemenea câinele ar putea deveni antisocial, retrăgându-se din interacțiuni și petrecând timp singur.
Du-ți câinele la veterinar dacă vezi oricare dintre aceste semne și cu cât mai devreme, cu atât mai bine, a sugerat Varble. ”Intervenția timpurie poate extinde și îmbunătăți calitatea vieții animalelor noastre de companie”, a spus ea.
Dacă dumneavoastră și medicul veterinar detectați devreme semnele demenței, medicul vă poate sugera un medicament care modifică comportamentul care acționează asupra neurotransmițătorului dopamină pentru a ajuta la declin.
Veterinarul poate, de asemenea, să-ți pună câinele la o dietă sănătoasă pentru creier și să încurajeze mai multă activitate fizică, socializare și stimulare a creierului prin puzzle-uri alimentare, învățând noi trucuri și încurajând adulmecurile și adulmecările la plimbări.
Citește și:
Câinii pot să ”plângă” de bucurie atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, au dezvăluit cercetătorii de la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit rezultatelor unui studiu ce a fost publicat în revista Current Biology, informează DPA.
O echipă coordonată de cercetătorul Takefumi Kikusui a dorit să afle dacă nu numai oamenii, ci şi prietenii lor patrupezi pot să plângă uneori dacă sunt stimulaţi din punct de vedere emoţional.
”Am descoperit că şi câinii varsă lacrimi asociate cu emoţiile pozitive. Am aflat şi că hormonul oxitocină este mecanismul care s-ar putea afla în spatele acestei manifestări”, a declarat profesorul Kikusui, citează Agerpres.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu