Diferenţele de consum de medicamente inovatoare demonstrează că România se află în urma multor ţări din regiunea central şi est-europeană, conform studiului IQVIA.
Diferenţele de consum de medicamente inovatoare în mai multe arii terapeutice majore demonstrează că România se află nu doar în urma unor ţări dezvoltate din vestul Europei, dar şi în urma multor ţări din regiunea central şi est-europeană, conform studiului IQVIA (QuintilesIMS) Accesul pacienţilor români la medicamente inovatoare, realizat în noiembrie pentru ARPIM.
Potrivit unui comunicat al ARPIM, în domenii precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic decât media europeană, acesta fiind un indicator care confirmă faptul că România 'nu reuşeşte' să ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alţi pacienţi din ţările din jur.
Acelaşi studiu arată că, în perioada 2013 - 2016, din 156 de medicamente inovatoare aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite din România.
Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33. România se află cu mult sub media europeană de 51 de medicamente. Din momentul în care un medicament nou este aprobat de autorităţile competente şi până când acesta este introdus la compensare trec 43 de luni, de două ori mai mult decât în Bulgaria sau în Cehia, arată studiul IQVIA (QuintilesIMS).
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News