Studiu - scenariu CATASTROFAL. Un război nuclear India - Pakistan ar cauza o răcire a climei mondiale

Un război nuclear între India şi Pakistan ar determina o răcire cu 2-5 grade Celsius a climei mondiale, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Advances, informează AFP. 

Acest scenariu catastrofal ar debuta printr-un atac comis în 2025 asupra Parlamentului indian, în timpul căruia cei mai mulţi dintre politicienii locali sunt ucişi. India ar răspunde trimiţându-şi tancurile în Caşmirul controlat de Pakistan. Temându-se de o invazie totală, autorităţile de la Islamabad ar ataca forţele militare indiene cu mici bombe nucleare, denumite 'tactice', după care escaladarea conflictului ar deveni inevitabilă şi ar conduce la cel mai grav război pe care l-ar cunoaşte omenirea, cu sute de milioane de decese imediate şi o răcire catastrofală a climei terestre, provocată de ejectarea în atmosferă a unor ample coloane de fum.

Aceste evenimente imaginare au fost modelate pe computer, cu rigoare ştiinţifică, de autorii unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances din Statele Unite, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări în privinţa Caşmirului au escaladat în vara acestui an. India şi Pakistanul deţin fiecare aproximativ 150 de focoase nucleare în arsenalele lor şi ar trebui să aibă peste 200 de focoase nucleare până în 2025.

'Din păcate, este o chestiune de actualitate, deoarece India şi Pakistanul se află în continuare în conflict în ceea ce priveşte situaţia din Caşmir, şi în fiecare lună mor oameni la frontiera dintre cele două ţări', a declarat Alan Robock, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea Rutgers din Statele Unite, unul dintre autorii studiului.

Estimările oamenilor de știință

Oamenii de ştiinţă estimează că până la 125 de milioane de persoane ar putea fi ucise în cazul utilizării unor bombe de 100 kilotone (de şase ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima). Al Doilea Război Mondial a făcut între 75 de milioane şi 80 de milioane de victime omeneşti. Însă acesta ar fi doar începutul. Între 16 milioane şi 36 de milioane de tone de funingine ar fi degajate în atmosferă de explozii şi incendii gigantice, au estimat autorii cercetării.

Acele particule de funingine ar absorbi razele Soarelui, ar încălzi aerul şi ar face fumul să urce în straturile superioare ale atmosferei, fapt ce ar reduce cu 20%-35% lumina care ajunge pe Terra. Scăderea temperaturii de la suprafaţa scoarţei terestre ar fi cuprinsă între 2 şi 5 grade Celsius, iar precipitaţiile ar scădea cu 15%-30%.

Printre consecinţe s-ar afla şi penuriile alimentare, ce ar dura timp de mai mulţi ani şi chiar până la un deceniu, la nivelul întregii planete. 'Sper că oamenii vor reţine din studiul nostru că armele nucleare nu ar trebui să fie folosite niciodată, sunt arme de genocid şi crime în masă', a declarat Alan Robock. 'Două ţări cu un număr relativ mic de arme nucleare, aflate la celălalt capăt al planetei, ameninţă lumea întreagă. Nu putem să le ignorăm', a adăugat profesorul Robock, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel