Rezultatele finale ale SEPHAR III, cel mai recent studiu derulat de Societatea Română de Hipertensiune, sunt îngrijorătoare, dar există și vești bune.
Hipertensiunea arterială afectează 45.1% din populația adultă a României, potrivit datelor celui mai recent studiu privind prevalența hipertensiunii arteriale, SEPHAR III, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune. Prevalența factorilor de risc cardiovascular s-a dublat în ultimii 10 ani. Datele au fost analizate în septembrie 2016.
Și mai grav este că 20% dintre persoanele care suferă de hipertensiune nu știu că au această afecțiune.
Societatea Română de Hipertensiune a publicat cele mai noi statistici referitoare la situația hipertensiunii arteriale în România, conform studiului SEPHAR III.
Românii au devenit conștienți de pericol
Totuși, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătățire majoră, crescând succesiv, față de rezultatele obținute de celelalte două studii SEPHAR. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută hipertensiunea arterială, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, în următorii ani așteptându-se să crească la 96,2%, ținând cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate în ultimii ani de către Societatea Română de Hipertensiune şi nu numai.
Aceeaşi tendinţă de creştere poate fi regăsită şi la nivelul persoanelor care urmează un tratament pentru hipertensiunea arterială, arată rezultatele SEPHAR III. Dacă, în 2005, numai 38.9% dintre persoanele hipertensive urmau un tratament, în 2016, procentul acestora a crescut la 75,2% şi se preconizează că va ajunge la 91,2% în anul 2020.
De asemenea, şi numărul persoanelor hipertensive aflate sub control terapeutic este în continuă creştere. În anul 2005, procentul acestora era de 19,9%, în timp ce, în 2016, procentul a crescut la 30,8%, aşteptându-se ca, în anul 2020, rata de control terapeutic să fie de 36,6%.
Obezitatea, diabetul și dislipidemia, probleme critice
În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce privește diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecțiunii, rezultate studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceștia, diabetul zaharat și dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalența celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalență de 12.2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73.2%, la nivel global și la 77.8% în rândul hipertensivilor.
„România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalți factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătății populaționale. Ne bucură, totuşi, să vedem că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială și au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile noastre se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.", a declarat Prof. Dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune şi coordonatorul studiului SEPHAR III.
Pe lângă diabetul zaharat şi dislipidemia, alţi factori de risc cardiovascular evaluați în cadrul studiului sunt obezitatea şi suprapondere, care ating cote din ce în ce mai alarmante. 34,7% dintre persoanele adulte suferă de obezitate, iar 31,8% sunt supraponderale, însă unul din cinci adulţi obezi, respectiv unul din trei adulţi supraponderali nu sunt conştienţi de problemele lor ponderale, arată SEPHAR III.
La eveniment au participat participat prof. dr. Maria Dorobanțu – Președinte al Societății Române de Hipertensiune, Șef Secție Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București,prof. dr. Doina Dimulescu - Manager al Spitalului Universitar de Urgență Elias, București, prof. dr. Crina Sinescu – Șef al Clinicii de Cardiologie, Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni", București, prof. dr. Daniela Bartoș, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu – Șef al Clinicii de Cardiologie Medicală, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. GEORGESCU", Iaşi, prof. dr. Ion Bruckner, Spitalul Colțea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci