Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, tuse uscată și pierderea gustului și mirosului. Alte semne frecvente includ dureri de cap, dureri musculare și articulare, congestie nazală și oboseală. Totuși, un simptom mai puțin frecvent sunt erupțiile de diferite forme.
Erupțiile de diferite forme au fost raportate mai rar în cazul infectării cu SARS-CoV-2, ceea ce face dificilă stabilirea unei corelații între virus și aceste simptome. Cu toate acestea, un studiu recent a constatat că pentru 17% dintre pacienții cu COVID-19 cu simptome multiple, erupțiile cutanate au fost primul simptom care a apărut, în timp ce pentru 21% dintre pacienți, erupțiile cutanate au fost singurul lor simptom.
Posibilitatea de a identifica efectele COVID-19 asupra pielii poate permite ca infectările să fie depistate mai devreme - sau chiar să fie preluate cu totul la persoanele asimptomatice. Acest lucru ar putea ajuta la limitarea transmisiei.
Cele patru simptome care apar la nivelul pielii:
1. Leziuni asemănătoare arsurii. Acestea sunt leziuni ale pielii, de culoare roșie, umflate sau cu vezicule care afectează în principal degetele de la picioare și tălpile, cunoscute în mod colocvial ca „degetele COVID-19”. Un număr substanțial dintre aceste leziuni au fost observate la adolescenți și adulți care nu prezentau nici un simptom sau aveau doar simptome ușoare ale infectării.
2. Erupția maculopapulară. Acest termen descrie zonele de piele care devin decolorate. Un studiu efectuat pe 375 de pacienți din Spania a constatat că 47% dintre cei cu modificări ale pielii legate de COVID-19 au avut acest tip de erupție cutanată.
3. Urticaria. Acestea sunt zone umflate care determină mâncărime. Într-un studiu care a implicat patru spitale din China și Italia, 26% dintre pacienții cu COVID-19 care s-au plâns de modificări ale pielii prezentate cu urticarie. Aceasta precede sau este prezentă în același timp cu alte simptome.
4. Leziunile veziculare. Acestea sunt bășici pline cu lichid, asemănătoare cu cele de varicelă. Sunt mai puțin frecvente în comparație cu afecțiunile cutanate prezentate anterior, precizează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu