Sociologul Vasile Dîncu a vorbit despre realizarea unui studiu al comunităților din Delta Dunării, în domeniul turismului, în timpul conferinței de presă Necesitatea legiferării în România a OMD-urilor.
„Prin prima perspectivă, am realizat un studiu sociologic (...) în două zone ale Deltei Dunării, zona perimetrului central din rezervație și cea din vecinătate, în care am testat o serie de lucruri care țin de modul cum resimte populația că funcționează această strategie de dezvoltare a Deltei Dunării, unde pun ei turismul și economia comunităților în ierarhia preferințelor lor, nivelul lor de trai, cei patru piloni principali ai strategiei de dezvoltare și, evident, cum percep ei turismul și cât de pregătiți sunt pentru turism”, a transmis sociologul Vasile Dîncu, în cadrul conferinței.
VEZI ȘI: Charlie Ottley, interviu de excepție pentru DC NEWS despre noul proiect din Delta Dunării.
„Am constatat câteva lucruri care mi se pare că definesc stadiul în care suntem. Pe de o parte, am constatat că strategia este cunoscută destul de bine, peste 10% din cetățenii Deltei au participat la consultanța care s-a făcut, și că sunt mulțumiți, mai ales cei din zonă. Sunt vreo 40% dintre ei care spun că s-au făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește turismul”, a adăugat el.
„Pe de altă parte, sigur că studiul nostru sociologic a observat că încă există foarte multă sărăcie în ceea ce privește nivelul de trai de aici, comunitățile sunt încă foarte sărace. Jumătate dintre locuitorii Deltei spun că nu beneficiază de un nivel de trai care să le permită un trai decent, ceea ce se observă. De aceea, un sprijin atât din partea guvernelor care vin, cât și din partea autorităților locale ar trebui făcut și în această direcție a unei protecții sociale active, combinată cu ceea ce se poate face din industria turistică”, a mai spus Vasile Dîncu.
„Am observat, și aici ne-am mirat cu toții, un oarecare optimism al oamenilor, cu toate că trăiesc în condiții foarte grele; optimism în ceea ce se va întâmpla în viitor. Un lucru mai este important: aproape 80% din oameni spun că sunt condiții să mai rămână în Deltă, să nu plece din Deltă, un fenomen de migrație care a afectat foarte tare comunitățile, în ultima vreme”, a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu