Prea puține ore de somn în weekend înseamnă un lucru nefast pentru sănătate. Cercetătorii sugerează că este bine să ne trezim mai târziu sâmbăta și duminica pentru a compensa deficitul de somn din timpul săptămânii.
Un studiu realizat la Universitatea din Stockholm, pe un lot reprezentativ de 44.000 de adulți, monitorizați pe o perioadă lungă, 13 ani, arată că o durată scurtă de somn inclusiv în weekend se asociază cu un risc de mortalitate prematură.
Autorii au analizat acest risc diferențiat în cazul persoanelor sub 65 de ani sau peste această vârstă. La cei peste 65 de ani, durata de somn nu s-a dovedit a influența prea mult riscul de mortalitate prematură, indiferent că este vorba despre somn în weekend sau în timpul săptămânii. Situația este cu totul diferită în cazul adulților sub 65 de ani.
Iată concluziile:
- În weekend. O durată de somn prea scurtă (maximum 5 ore pe noapte) în weekend se asociază cu un risc de mortalitate prematură mai mare cu 52% în raport cu o durată de somn suficientă (7 ore). Nicio asociere de acest tip nu a fost constată în cazul celor care obișnuiesc să doarmă peste 9 ore în weekend.
- În timpul săptămânii de lucru. Durata ideală de somn se situează între 7 și 9 ore pe noapte, ceea ce confirmă rezultatele studiilor precedente. O medie de 7 ore de somn pe noapte este satisfăcătoare, pe când mai puțin de 5 ore este un factor nociv, la fel și mai mult de 9 ore.
- Săptămâna de lucru + weekend. Aici intervine noutatea acestui studiu, care constată că o durată de somn mai mare în weekend ajută la compensarea deficitului din timpul celorlalte zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News