Studiu științific: Expunerea la benzina cu plumb, în ultimul secol, a redus IQ-ul adulților din SUA cu 50%

Foto Ilustrativ/Pexels
Foto Ilustrativ/Pexels

Un nou studiu dezvăluie efectele groaznice asupra creierului ale expunerii prelungite la plumbul din benzina roșie. 

Benzina cu plumb, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de „benzină roșie”, a provocat daune ireparabile sănătății umane, deoarece este foarte toxică. Deși acum nu este comercializată în toate țările lumii, efectele expunerii la plumb se găsesc și astăzi. Acest lucru este demonstrat de un nou studiu publicat în revista PNAS conform căruia mai mult de unul din doi americani ar fi afectat de leziuni cerebrale cauzate de benzina roșie.

Cercetătorii de la Universitatea Duke și Universitatea de Stat din Florida au analizat datele publice din Sondajul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției cu privire la nivelurile de plumb din sânge ale tuturor copiilor născuți și crescuți în America în perioada 1940 - 1975 și le-au comparat cu valori de referință, care pentru sugari nu ar fi trebuit să depășească 5 mcg/dL.

În 2015, datele au raportat valori uluitoare: peste 170 de milioane de americani au avut concentrații de plumb în sânge de peste 5 mcg/dL în copilărie, peste 54 milioane având peste 15 mcg/dL și aproximativ 4,5 milioane peste 30 mcg/dL, indicând otrăvire severă cu plumb și scoruri IQ mai mici de cel puțin 3 - 6  puncte pentru cei născuți în jurul anului 1960 conform experților.

IQ-ul scăzut este doar una dintre daunele permanente pe care le-au dezvoltat

Studiul a arătat că milioane de adulți au fost expuși la concentrații mari de plumb când erau copii, după ce au inhalat metalul sub formă de pulbere sau l-au ingerat prin apă.

"Milioane dintre noi purtăm pe spate povestea expunerii la plumb, dar nu este ca și cum am avea un accident de mașină din care ne-am vindecat, deoarece otrăvirea cu plumb poate avea implicații pentru viață”, a spus Aaron Reuben, unul dintre co-autorii studiului.

Intoxicația cu plumb provoacă la copii tulburări ale abilităților cognitive precum pierderea memoriei sau deficitul de atenție, dar și probleme legate de ritmul somnului până la capacitatea motrică. Și să ne gândim că benzina cu plumb era doar una dintre sursele poluante capabile să dăuneze sănătății umane, precum și mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel