Persoanele care suferă de boli mintale şi care nu pot face apel la terapiile convenţionale de tratament mai au o şansă. Ar putea beneficia de o terapie cu electrozi implantaţi în creier, informează Procedura denumită stimulare cerebrală profundă constă în implantarea a doi electrozi conectaţi la două fire cu capătul sub pielea gâtului, care are un principiu de funcţionare asemănător cu stimulatorul cardiac.
Stimularea cerebrală profundă a fost aprobată din anul 1997 pentru tratarea pacienţilor care suferă de dureri cronice sau de boala Parkinson. În ceea ce priveşte bolile mintale, procedura este în fază experimentală.
Cel mai recent studiu în acest sens a fost publicat în ediţia digitală Archives of General Psychiatry. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Emory din Atlanta (Georgia) au testat eficacitatea dispozitivului medical care este implantat sub oasele craniene şi care trimite impulsuri electrice până în profunzimea creierului.
Cercetarea a inclus zece pacienţi care sufereau de depresie severă şi şapte pacienţi cu tulburare bipolară care au avut perioade de depresie frecvente şi un grad ridicat de suicid. Toţi pacienţii au utilizat tratamente convenţionale, cum ar fi psihoterapie, medicamente şi terapie electroconvulsivă. Niciuna dintre ele nu a dat rezultate pozitive. Apoi, 41% dintre cei care au fost trataţi prin stimularea cerebrală profundă au răspuns la tratament în primele 24 de săptămâni, iar 18% au intrat în remisie în aceeaşi perioadă. După ce experimentul a avansat, rezultatele s-au îmbunătăţit. La doi ani de la încheierea stimulării, 92% dintre pacienţi au răspuns la tratament, iar ce 58% dintre ei au intrat în remisie. Aceștia din urmă nu au trecut printr-o recădere spontană, după încheierea stimulării.
Procedura este în fază incipientă deoarece experţii nu au identificat motivele pentru care tratamentul funcţionează şi nici locurile cele mai bune pentru implantarea electrozilor.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, aproximativ 120 de milioane de persoane suferă de depresie. Echivalentul a şase românii. Specialiştii spun că până în 2020, depresia va fi cea mai răspândită boală dizabilitantă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News