Studiu: Stresul financiar poate afecta sănătatea mai mult decât durerea din cauza pierderii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un studiu reprezentativ la nivel național din Regatul Unit a descoperit dovezi că stresul legat de bani este legat de modificări pe termen lung în indicatorii cheie de sănătate, inclusiv cei asociați cu sistemul imunitar, sistemul nervos și sistemul hormonal.

Cercetătorii de la University College London (UCL) și Kings College din Marea Britanie afirmă că analiza lor este prima care explorează cum diferite tipuri de stres cronic se corelează cu indicatorii de sănătate în rândul grupurilor mai în vârstă.

Datele pentru acest studiu au inclus aproape 5.000 de adulți cu vârsta peste 50 de ani.

Dintre cele șase stresori comuni examinați în această cohortă - inclusiv stresul financiar, îngrijirea, dizabilitatea, doliul, boala și divorțul - stresul financiar a fost asociat cu cele mai riscante profiluri de sănătate pe termen lung.

Aceste profiluri de risc au fost stabilite folosind patru biomarkeri din sânge: cortizolul, un hormon produs în răspuns la stres, proteina C-reactivă (CRP) și fibrinogenul, care sunt componente ale sistemului imunitar ce răspund la inflamație, și factorul de creștere insulin-like-1 (IGF-1), care este legat de îmbătrânire și longevitate.

Participanții la studiu care au raportat că sunt în mod general stresați aveau o probabilitate cu 61% mai mare să facă parte din categoria cu risc ridicat, în comparație cu categoriile cu risc moderat sau scăzut, la un follow-up de patru ani.

Cu toate acestea, persoanele stresate exclusiv din cauza problemelor financiare aveau aproape 60% mai multe șanse să prezinte un profil de risc ridicat la patru ani după aceea.

Pentru fiecare stres adăugat, cum ar fi divorțul, probabilitatea a crescut cu 19%.

Aceste asocieri au rămas semnificative indiferent de factorii genetici, socio-economici, vârstă, sex sau stil de viață.

"Am constatat că stresul financiar este cel mai dăunător sănătății biologice, deși mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili acest lucru cu certitudine," afirmă epidemiologul Odessa Hamilton de la UCL, potrivit ScienceAlert.

"Aceasta ar putea fi pentru că acest tip de stres poate invada multe aspecte ale vieților noastre, ducând la conflicte în familie, excludere socială și chiar la foame sau lipsă de adăpost."

Rezultatele nu înseamnă neapărat că stresul cauzează direct probleme de sănătate pe termen lung, dar sugerează că stresul are un impact semnificativ asupra îmbătrânirii organismului, iar unele forme de stres pot avea efecte fizice mai mari decât altele.

Stresul acut este cunoscut pentru a declanșa o cascada de schimbări hormonale în corp, care cresc respirația, tensiunea arterială și ritmul cardiac. Sistemul imunitar răspunde, de asemenea, prin producerea mai multor molecule proinflamatorii.

De aceea, menținerea unui nivel crescut de stres poate duce la activarea cronică a sistemului imunitar, ceea ce ar putea agrava afecțiunile fizice și mentale.

"Când sistemul imunitar și cel neuroendocrin funcționează bine împreună, homeostazia este menținută și sănătatea este păstrată", explică Hamilton.

"Dar stresul cronic poate perturba această schimbare biologică și poate duce la boală."

În studiul actual, stresul financiar, doliul și boala de lungă durată au arătat cele mai semnificative schimbări pe termen lung în biomarkerii sistemului imunitar și neuroendocrin. Acest lucru indică un efect fizic continuu al stresului cronic.

Desigur, patru biomarkeri au limite în ceea ce privește informațiile pe care le pot oferi cu privire la sănătatea umană. În studiul actual, de exemplu, consumul mai mare de alcool (mai mult de trei băuturi pe săptămână) a fost asociat cu un profil de risc mai mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel