Potrivit unui studiu, inversarea efectelor diabetului de tip 1 ar putea fi posibilă prin antrenarea sistemului imunitar astfel încât acesta să înceteze în a mai ataca corpul pacientului. Sistemul imunitar distruge celulele care produc insulina, hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange, informează medlive.ro.
Science Translational Medicine scrie că studiul a fost aplicat pe 80 de pacienți, iar noul vaccin ar putea să schimbe impulsurile sistemului imunitar. Experții au descris noua cercetare ca fiind un “pas semnificativ” în ceea ce privește aceasta problemă.
În mod normal, un vaccin învață sistemul imunitar să atace bacteriile și virușii care cauzeaza bolile. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au folosit un vaccin cu un efect opus - acesta a determinat sistemul imunitar să cedeze asaltului.
În cazul pacienților cu diabet de tipul 1, sistemul imunitar a distrus celulele beta din pancreas. Asta înseamnă că organismul este incapabil să producă suficientă insulină. În cazul diabetului de tip 2 situația este diferită, acesta putând fi cauzat și de o dietă nesănătoasă.
Vaccinul a fost îndreptat către anumite celule albe din sânge, care atacă celulele beta. După ce pacienții au primit injecții săptămânal, timp de trei luni, nivelul acestor celule albe a scăzut.
Testele de sânge au sugerat că funcționarea celulelor beta a fost mai eficientă în corpul pacienților care au făcut vaccinul, decât în cazul pacienților care au fost tratați doar cu insulină. Cu toate acestea, alte părți ale sistemului imunitar au rămas intacte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News