InfoCons a făcut un studiu al vopselelor de ouă din România.
InfoCons a făcut un studiu al vopselelor de ouă din România, se arată într-un comunicat. Cercetarea este una comparativă, aferentă perioadei 2015-2019, pe 59 de produse de tip vopsea de ouă, de la Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitann și Atifco.
Produsele analizate au fost sub formă de vopsea lichidă și vopsea praf sau gel, iar cantitățile variau de la 5 la 25 de grame. „Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsă între 10 și 100 de ouă", se arată în comunicat.
În 2018, cu doar 16 grame de vopsea, puteam vopsi 100 de ouă, însă vopseaua conținea 10 aditivi. În 2015, doar 10g de vopsea putea înroși 30 de ouă. „În 2016 și 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 si 60 de oua, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, față de anii precedenți, 21 g, se pot vopsi doar 30 de ouă", se mai arată în studiu.
Media numărului de aditivi a crescut cu 60% în 2019, față de media numărului de aditivi găsiți în studiul din 2015. În plus, în 2015 se puteau găsi maxim 7 aditivi, în timp ce în 2019 s-au găsit și 12 aditivi.
„Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar:
- 10 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2015;
- 16 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2016;
- 22 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2018;
- 32 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2019.", mai scrie în studiu.
„Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene, creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari, ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Citește eticheta! Alege în cunoștință de cauză!", transmite președintele InfoCons, Sorin Mierlea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu