Un nou studiu arată că o dietă bazată pe un aport ridicat de vegetale scade riscul bolilor de inimă, potrivit CNN.
O dietă bazată pe plante sau care include mai multe alimente vegetale decât alimente de origine animală ar putea fi asociate cu un risc cu 16% mai mic de boli cardiovasculare și cu un risc mai mic cu 25% de moarte precoce, potrivit studiului publicat în Jurnalul Oficial al Asociației American Heart din această săptămână.
Noul studiu se adaugă la „corpul substanțial al literaturii” care sugerează că o dietă bazată pe plante este asociat cu o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de deces, a declarat Casey Rebholz, profesor asistent la Școala Johns Hopkins Bloomberg de Sănătate Publică din Baltimore și autor principal al studiului.
"În acest studiu, nu am definit dietele pe bază de plante pe baza excluderii complete a alimentelor de origine animală din dietă, ci mai degrabă clasificate la nivelul persoanelor în funcție de frecvența relativă a consumului acestor alimente." Studiul a implicat date despre 12.168 adulți de vârstă mijlocie din Statele Unite.
Adulții, care au fost urmăriți între anii 1987 și 2016, nu au avut boli cardiovasculare la începutul studiului.
Cercetătorii au aruncat o privire atentă la dieta obișnuită a fiecărui adult și la sănătatea inimii lor mai târziu în viață, inclusiv dacă au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau alte evenimente legate de boli cardiovasculare.
După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că adulții, care au respectat dietele cu alimente bazate pe cea mai mare parte din plante, în comparație cu cei care au avut cea mai mică aderență, aveau un risc cu 16% mai mic de boli cardiovasculare; aproximativ 32% risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare; și cu 18% la 25% risc mai mic de moarte precoce din orice cauză.
Studiul a avut unele limitări, inclusiv faptul că datele privind aportul alimentar s-au bazat pe oamenii care și-au raportat de obicei obiceiurile alimentare, ceea ce reprezintă un risc de eroare de măsurare.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă există o relație de cauzalitate și pentru a determina modul în care oferta modernă de alimente ar putea influența rezultatele, deoarece datele din studiu provin din anii trecuți.
Bolile cardiovasculare, tulburările inimii și vasele de sânge, cum ar fi bolile de inimă, sunt cauza de deces nr. 1 la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Descoperirile noului studiu sunt „importante”, a spus dr. Michelle McMacken, director al programului de medicamente pentru stilul de viață bazat pe plante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci