Studiul care RĂSTOARNĂ TOT. Furtuna de citokine NU este responsabilă de colapsul aparatului respirator la pacienţii COVID-19

Un studiu uluitor despre pacienţii COVID-19 este făcut public, după ce toate teoriile spuneau că plămânii acestor pacienţi cedează din cauza propriului sistem imunitar. 

Un studiu al Universităţii din Washington, Şcoala de Medicină, sugerează că răspunsul imunitar scăpat de sub control nu este problema principală a majorităţii pacienţilor spitalizaţi din cauza COVID-19. Doar patru la sută dintre pacienţii incluşi în studiu au avut acea aşa zisă "furtună de citokine". Ceilalţi au avut inflamaţii, dar nu într-o cantitate importantă. De altfel, se pare că pacienţii COVID-19 au parte de mai puţine inflamaţii decât pacienţii care au gripă sezonieră. 

Studiul explică, astfel, de ce dexametazona ajută doar o parte dintre pacienţii cu forme grave de COVID-19. 

"Una dintre primele lucrări despre COVID-19, despre pacienţii din China, arăta niveluri ridicate de citokine în pacienţii de la ATI, acea furtună de citokine. Am vrut să înţelegem această furtună mai bine, aşa că am căutat-o în mai mulţi pacienţi, dar nu am găsit-o. Am descoperit că această furtună are loc rar, chiar şi în cazul pacienţilor care intră în stop respirator şi au nevoie de ventilaţie. Dar a rămas împământenită ideea asta, că stopul respiratoriu la pacienţii COVID-19 e cauzat de furtuna de citokine, şi multe tratamente anti-inflamatorii sunt date pacienţilor în stare critică pentru a suprima această furtună. Mă îngrijorează, pentru că aceste tratamente nu au şanse mari să ajute pacienţii. Ar putea fi vorba de doar patru la sută dintre pacienţi care au această furtună în sistem. Cred că munca noastră explică că pacienţii de COVID-19 nu au o deficienţă de steroizi. Şi dacă dai steroizi cuiva care nu are deficienţă, nu le faci deloc bine. Dintre cei pe care i-am studiat, 24 la sută au decedat, dar doar 4 la sută au avut furtună de citokine în sistem. Cei mai mulţi au murit din alte cauze. Astfel, gripa severă este mai inflamatorie decât COVID-19. Nu ştim încă ce le face plămânii să cedeze, încă încercăm să aflăm ", a declarat Philip Mudd, profesor asistent de medicină de urgenţă de la Spitalul Evreiesc Barnes, din SUA, conform Medical Express. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel