Un studiu din SUA dă dreptate Guvernului Orban. Iată unde se răspândeşte cel mai des coronavirusul.
Locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele: reiese dintr-un studiu american care a analizat datele a 98 de milioane de telefoane mobile timp de două luni în principalele orașe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului, scrie Corriere della Sera, conform Mediafax.
Chiar miercuri, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a ordonat suspendarea activităților la 22:00 pentru restaurante și baruri și închiderea timpurie a sălilor de sport.
Conform Nature, cercetătorii - oameni de știință de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago și Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft - au folosit o cantitate uriașă de date anonimizate, colectate în timpul primului val al epidemiei (timp de două luni, începând din martie) în 10 dintre cele mai mari orașe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York și Philadelphia, Pennsylvania. Apoi, au cartografiat mișcările din oră în oră a 98 de milioane de telefoane mobile între diferite „puncte de interes”, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto și magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere. Cercetătorii au folosit apoi datele pentru a dezvolta modele de răspândire a infecțiilor și le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului.
De exemplu, atunci când au comparat creșterea numărului de infecții în cartierele din Chicago între 8 martie și 15 aprilie cu cifrele reale din luna următoare, au văzut că „modelul a prezis cu precizie numărul de cazuri confirmate”.
Analizele arată, scriu cercetătorii, că „o mică minoritate de puncte de interes sunt responsabile pentru o mare majoritate a infecțiilor”. Locurile publice care, conform acestor modele, au condus la o creștere mai mare a infecțiilor în zonele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri și moteluri.
Cu toate acestea, prin limitarea prezenței în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă - susțin cercetătorii - infecțiile ar fi reduse cu peste 80%. Modelul explică, de asemenea, de ce cartierele sărace din orașele americane sunt cele cu cele mai mari rate de contaminări: locuitorii lor au rareori ocazia să lucreze de acasă, să se mute mai mult și să meargă la magazine mai aglomerate decât în alte zone. În cele două luni, magazinele alimentare din cele mai sărace cartiere au avut în medie 59% mai mulți vizitatori pe oră pe metru pătrat.
În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informații utile cu privire la ce activități să rămână închise și care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu